Тамара Вучић на догађају на високом нивоу у организацији Сталне мисије Хондураса у Њујорку

21. сеп 2023.
Под покровитељством Генералне скупштине Уједињених нација у организацији Сталне мисије Хондураса у Њујорку је одржан пратећи догађај на високом нивоу који је за тему имао ”Убрзање обавезивања у области одрживог развоја: ”1.8 милијарди адолесцената и младих који трансформишу наш свет””, на којем је учествовала Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије.

Скуп посвећен дијалогу између младих, представника држава, међународних агенција и угледних појединаца, отворио је   обраћањем министар спољних послова Хондураса Едуардо Енрике Рејна.

Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије, учествовала је у делу догађаја под називом ”Моћ партнерства”. У свом обраћању осврнула се на значај укључивања младих у процес доношења одлука, али и на важност стварања атмосфере и окружења у којем ће млади моћи да изразе своје идеје и ставове, али и дилеме и проблеме.

Подсетила је да је Република Србија недавно поднела кандидатуру за чланство у Комисији Уједињених нација за становништво и развој, с намером да у већој мери буде укључена у шири, глобални дијалог о популационој политици. Какво место заузимају млади у традицији и култури Србије, најбоље осликава изрека: ”На младима свет остаје”, а да Република Србија и данас брине о младима показује и чињеница да је у школске програме уврштен предмет  ”Врлине и вредности као животни компас”. 

”Млади су без сваке сумње најважнији мотор развоја сваког друштва. Њихова помоћ је од великог значаја у постизању циљева одрживог развоја, не само због бројности младе популације, већ и због чињенице да свет неретко виде из другачије, свеже и знатно позитивније перспективе”, закључила је Тамара Вучић.