Tamara Vučić na događaju na visokom nivou u organizaciji Stalne misije Hondurasa u Njujorku

21. sep 2023.
Pod pokroviteljstvom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u organizaciji Stalne misije Hondurasa u Njujorku je održan prateći događaj na visokom nivou koji je za temu imao ”Ubrzanje obavezivanja u oblasti održivog razvoja: ”1.8 milijardi adolescenata i mladih koji transformišu naš svet””, na kojem je učestvovala Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije.

Skup posvećen dijalogu između mladih, predstavnika država, međunarodnih agencija i uglednih pojedinaca, otvorio je   obraćanjem ministar spoljnih poslova Hondurasa Eduardo Enrike Rejna.

Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, učestvovala je u delu događaja pod nazivom ”Moć partnerstva”. U svom obraćanju osvrnula se na značaj uključivanja mladih u proces donošenja odluka, ali i na važnost stvaranja atmosfere i okruženja u kojem će mladi moći da izraze svoje ideje i stavove, ali i dileme i probleme.

Podsetila je da je Republika Srbija nedavno podnela kandidaturu za članstvo u Komisiji Ujedinjenih nacija za stanovništvo i razvoj, s namerom da u većoj meri bude uključena u širi, globalni dijalog o populacionoj politici. Kakvo mesto zauzimaju mladi u tradiciji i kulturi Srbije, najbolje oslikava izreka: ”Na mladima svet ostaje”, a da Republika Srbija i danas brine o mladima pokazuje i činjenica da je u školske programe uvršten predmet  ”Vrline i vrednosti kao životni kompas”. 

”Mladi su bez svake sumnje najvažniji motor razvoja svakog društva. Njihova pomoć je od velikog značaja u postizanju ciljeva održivog razvoja, ne samo zbog brojnosti mlade populacije, već i zbog činjenice da svet neretko vide iz drugačije, sveže i znatno pozitivnije perspektive”, zaključila je Tamara Vučić.