Старовић указао на значај билатералних односа Републике Србије и Нигерије

14. јун 2021.
Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић примио је данас делегацију Националног колеџа одбране Нигерије, предвођену командантом Колеџа контраадмиралoм Оладелеом Дажиjeм и упознао их са најважнијим аспектима спољне политике Републике Србије.

Посебно је указао на значај билатералних односа Србије и Нигерије, али и са осталим државама афричког континента. У том смислу је посебно апострофирао веома добре традиционалне, пријатељске и историјске везе Републике Србије са Африком, имајући у виду заједничку прошлост и сарадњу у оквиру Покрета несврстаних.

Државни секретар Немања Старовић је истакао и да ове године у Београду свечано обележавамо 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља. Старовић је изразио нашу заинтересованост за унапређење узајамне економске сарадње Србије и Нигерије, подсетивши на значајне инфраструктурне пројекте које је Србија реализовала широм афричког континента.

Делегацији нигеријског Колеџа се обратила и в.д. помоћника министра за безбедносну политику амбасадор Дијана Иванчић, која је детаљно информисала о сарадњи Републике Србије са ЕУ и процесу евроинтеграција, борби за очување територијалног интегритета и сувренитета и току дијалога Београда и Приштине, сарадњи са НАТО у оквиру ПзМ, процесу регионалне сарадње и глобалним безбедносним изазовима.

Иванчић је упознала присутне са напорима које Србија улаже у борби против корона вируса, истакавши помоћ у виду донација више од 200.000 доза вакцине које је наша држава, као гест солидарности, пружила суседним државама.