Starović ukazao na značaj bilateralnih odnosa Republike Srbije i Nigerije

14. jun 2021.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović primio je danas delegaciju Nacionalnog koledža odbrane Nigerije, predvođenu komandantom Koledža kontraadmiralom Oladeleom Dažijem i upoznao ih sa najvažnijim aspektima spoljne politike Republike Srbije.

Posebno je ukazao na značaj bilateralnih odnosa Srbije i Nigerije, ali i sa ostalim državama afričkog kontinenta. U tom smislu je posebno apostrofirao veoma dobre tradicionalne, prijateljske i istorijske veze Republike Srbije sa Afrikom, imajući u vidu zajedničku prošlost i saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih.

Državni sekretar Nemanja Starović je istakao i da ove godine u Beogradu svečano obeležavamo 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja. Starović je izrazio našu zainteresovanost za unapređenje uzajamne ekonomske saradnje Srbije i Nigerije, podsetivši na značajne infrastrukturne projekte koje je Srbija realizovala širom afričkog kontinenta.

Delegaciji nigerijskog Koledža se obratila i v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku ambasador Dijana Ivančić, koja je detaljno informisala o saradnji Republike Srbije sa EU i procesu evrointegracija, borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvreniteta i toku dijaloga Beograda i Prištine, saradnji sa NATO u okviru PzM, procesu regionalne saradnje i globalnim bezbednosnim izazovima.

Ivančić je upoznala prisutne sa naporima koje Srbija ulaže u borbi protiv korona virusa, istakavši pomoć u vidu donacija više od 200.000 doza vakcine koje je naša država, kao gest solidarnosti, pružila susednim državama.