Селаковић: Низ манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе

02. сеп 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић најавио је да ће 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе, бити обележен низом манифестација, а да ће централна бити одржана на Савском тргу поред споменика Стефану Немањи.

Селаковић је на ТВ ”Хепи” рекао да је предвиђено обраћање председника Александра Вучића, српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и патријарха Порфирија.

“Главни циљ у покушају да утемељимо овај празник јесте да мотивишемо све наше грађане где год живели, Србе из свих крајева, да тога дана тамо где живе, на кућу или зграду, истакну нашу тробојку, заставу која је једна од симбола Срба где год живели”, рекао је Селаковић.

Навео је да су припремљени и спотови где прослављени Срби из различитих области живота позивају наш народ да то учини.

Нагласио је да је то дан који свима треба да служи на понос и дан када треба да утемељујемо нашу тробојку као симбол нашег рода.  

Подсетио је да је Александар Вучић у време када је дошао на чело владе са тадашњим председником Републике Српске Милорадом Додиком покренуо иницијативу заједничког обележавања датума који су од значаја за српски народ, историју и традицију.

Селаковић је рекао да је празник успостављен на заседању Високог савета за сарадњу Србије и Републике Српске у Београду пре више од годину дана и да је донета одлука да се заједнички обележава 15. септембар када је 1918. пробијен Солунски фронт.

“Тиме је отпочела нова страница наше историје, невероватан војнички надљудски подухват наших војника који су од 15. септембра до 1. новембра под пуном борбеном опремом у борби прешли раздаљину од планине Ниџе, Доброг поља, Kајмакчалана до Београда”, рекао је Селаковић.

Навео је да обележавамо и оне датуме који нису весели и лепи, као што је страдање нашег народа у “Олуји”, логору Јасеновац, почетак НАТО агресије, али да овога пута почињемо да обележавамо оно што је на славу, дику и понос читавом српском роду.

Подсетио је да прошле године није било могуће организовати обележавање празника због пандемије, а да се ове године настоји да прослава буде организована на достојанствен и велелепан начин.

Селаковић је најавио да ће пре централне манифестације, у Београду на различитим тачкама бити организована окупљања, уз учешће Гарде Војске Србије и њеног репрезентативног оркестра, и уз, како каже, највећу светињу из тог времена, а то је 51 српска пуковска застава, које су симболи српске победе и славе, али и голготе, а чији су оригинали у Војном музеју.

“Не само да доносимо закон о заштити ћириличног писма и српског језика у јавној употреби него и усклађујемо наставне програме између Србије и Републике Српске, нашу историју, географију, српски језик и књижевност, предмете из области културе“, казао је Селаковић.

Упитан да прокоментарише то што су поједине школе у Новом Пазару одбиле да први дан школске године започну државном химном “Боже правде”, јер, како неки сматрају, вређа мањине, Селаковић је рекао да одавно није чуо такве “будалаштине”.

Истакао је да је химна молба Богу за правду, позив на слогу и јединство, и подсећање на велику борбу нашег народа да изађе из петовековног отоманског ропства.

Подсетио је и да је српску химну компоновао Словенац.

“Да ли би странац компоновао нешто што позива на вређање”, упитао је Селаковић и навео да је за њега несхватљиво да химна некоме смета.

Он је навео да је у време власти Александра Вучића у Основну школу “Братство” у Новом Пазару уложено пет милиона евра и да је једна од три или четири најбоље школе у Србији, као и да има затворени базен, да се улаже 28 милиона евра за нови блок и реконструкцију Опште болнице у Новом Пазару, уз друге инфраструктурне пројекте и гасификацију.

Kаже да је та Вучићева Србија помогла да се јуче отвори и Генерални конзулат Турске у Новом Пазару и наглашава да је држава све то урадила да би могли да уживају и наши пријатељи и рођаци Бошњаци.

“То је иста она химна државе под којом су се заједно наши преци борили на Солунском фронту 1918. године. Србија је мајка свим својим грађанима”, рекао Селаковић.