Старовић: Србија и НАТО - партнерска сарадња на основама политике војне неутралности

04. јун 2021.
Државни секретар Немања Старовић отворио је данас конференцију „Србија и НАТО – партнерство за будућност“, у организацији Амбасаде Републике Бугарске у Београду, као „контакт“ амбасаде за сарадњу Републике Србије са НАТО у 2021-2022. години, Савета за стратешке политике, као и НАТО војне канцеларије за везу у Београду. Конференцију је, испред НАТО, отворила Баиба Браже, помоћница генералног секретара НАТО за јавну дипломатију.

Старовић је, у уводном излагању,  нагласио да се Република Србија  позиционирала на међународној сцени као одговоран, предвидљив и кредибилан партнер који унапређује мир и безбедност у региону, али истовремено и дели одговорност на ширем плану у промоцији мира и сузбијању безбедносних изазова.

Истакао је да је један од битних елемената државне политике Републике Србије и настојања да регион буде трајно стабилан, као и развијање партнерских односа са НАТО који су засновани на јасним премисама – партнерска сарадња на основама политике војне неутралности, без аспирација за чланством у Алијанси, али истовремено и отвореност да се даље унапређује политички дијалог и практична сарадња са НАТО у свим областима од заједничког интереса.

Нагласио је да унапређењу сарадње посебно доприноси и интензиван дијалог на највишем нивоу између председника Републике Србије Александра Вучића и генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, о чему сведочи и њихов недавни разговор у седишту НАТО у Бриселу.    

Старовић је подсетио да су односи Србије и НАТО специфични због наслеђа из прошлости – НАТО  бомбардовања тадашње СРЈ без овлашћења СБ УН, што за нас представља акт агресије на једну суверену земљу у доба светског мира, уз огромне жртве и материјална разарања. Иако Србија и НАТО и после 20 година имају различита гледишта на догађаје из 1999. године, обе стране, што су више пута и потврдиле, имају одговорност и обавезу да чине све да се обезбеди трајна стабилност у региону, при чему свако носи свој део одговорности у постизању овог циља до кога се може стићи једино јачањем сарадње и међусобног поверења.

Државни секретар је истакао да Република Србија подржава и високо цени ангажовање Међународних безбедносних снага КФОР у Покрајини, као једине легалне војне формације у Покрајини, у стриктном, потпуном и непристрасном спровођењу мандата који је утврђен Резолуцијом СБ УН 1244.

Изразио је уверење да сарадња НАТО и Србије има своју будућност и потенцијале кроз даље развијање партнерства које може у свакој појединачној области да се додатно проширује и унапређује у интересу постизања заједничких циљева – пре свега, безбедности и стабилности.  Подсетио  је да се крајем ове године навршава 15 година од када је Србија постала чланица НАТО програма Партнерство за мир, што је јубилеј који ће на прикладан начин бити обележен.

На једном од панела Конференције учествовала је и амбасадор Дијана Иванчић, вршилац дужности помоћника министра спољних послова за безбедносну политику, заједно са бригадним генералом оружаних снага Републике Италије Томазом Виталеом, шефом НАТО војне канцеларије за везу у Београду, и амбасадорком Асјом Давидовом, директорком Директората за безбедносну политику у Министарству спољних послова Републике Бугарске. Тиме је потврђено  опредељење Републике Србије да спољна и безбедносна политика, посебно када су у питању односи Србије и НАТО, буду трансперентне и разумљиве широј јавности, као и да нема било какве скривене агенде која би стварала сумње или недоумице.