Starović: Srbija i NATO - partnerska saradnja na osnovama politike vojne neutralnosti

04. jun 2021.
Državni sekretar Nemanja Starović otvorio je danas konferenciju „Srbija i NATO – partnerstvo za budućnost“, u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Beogradu, kao „kontakt“ ambasade za saradnju Republike Srbije sa NATO u 2021-2022. godini, Saveta za strateške politike, kao i NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Konferenciju je, ispred NATO, otvorila Baiba Braže, pomoćnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju.

Starović je, u uvodnom izlaganju,  naglasio da se Republika Srbija  pozicionirala na međunarodnoj sceni kao odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner koji unapređuje mir i bezbednost u regionu, ali istovremeno i deli odgovornost na širem planu u promociji mira i suzbijanju bezbednosnih izazova.

Istakao je da je jedan od bitnih elemenata državne politike Republike Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan, kao i razvijanje partnerskih odnosa sa NATO koji su zasnovani na jasnim premisama – partnerska saradnja na osnovama politike vojne neutralnosti, bez aspiracija za članstvom u Alijansi, ali istovremeno i otvorenost da se dalje unapređuje politički dijalog i praktična saradnja sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Naglasio je da unapređenju saradnje posebno doprinosi i intenzivan dijalog na najvišem nivou između predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, o čemu svedoči i njihov nedavni razgovor u sedištu NATO u Briselu.    

Starović je podsetio da su odnosi Srbije i NATO specifični zbog nasleđa iz prošlosti – NATO  bombardovanja tadašnje SRJ bez ovlašćenja SB UN, što za nas predstavlja akt agresije na jednu suverenu zemlju u doba svetskog mira, uz ogromne žrtve i materijalna razaranja. Iako Srbija i NATO i posle 20 godina imaju različita gledišta na događaje iz 1999. godine, obe strane, što su više puta i potvrdile, imaju odgovornost i obavezu da čine sve da se obezbedi trajna stabilnost u regionu, pri čemu svako nosi svoj deo odgovornosti u postizanju ovog cilja do koga se može stići jedino jačanjem saradnje i međusobnog poverenja.

Državni sekretar je istakao da Republika Srbija podržava i visoko ceni angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga KFOR u Pokrajini, kao jedine legalne vojne formacije u Pokrajini, u striktnom, potpunom i nepristrasnom sprovođenju mandata koji je utvrđen Rezolucijom SB UN 1244.

Izrazio je uverenje da saradnja NATO i Srbije ima svoju budućnost i potencijale kroz dalje razvijanje partnerstva koje može u svakoj pojedinačnoj oblasti da se dodatno proširuje i unapređuje u interesu postizanja zajedničkih ciljeva – pre svega, bezbednosti i stabilnosti.  Podsetio  je da se krajem ove godine navršava 15 godina od kada je Srbija postala članica NATO programa Partnerstvo za mir, što je jubilej koji će na prikladan način biti obeležen.

Na jednom od panela Konferencije učestvovala je i ambasador Dijana Ivančić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku, zajedno sa brigadnim generalom oružanih snaga Republike Italije Tomazom Vitaleom, šefom NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, i ambasadorkom Asjom Davidovom, direktorkom Direktorata za bezbednosnu politiku u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske. Time je potvrđeno  opredeljenje Republike Srbije da spoljna i bezbednosna politika, posebno kada su u pitanju odnosi Srbije i NATO, budu transperentne i razumljive široj javnosti, kao i da nema bilo kakve skrivene agende koja bi stvarala sumnje ili nedoumice.