Србија посвећена сарадњи са Међународном организацијом франкофоније

18. мар 2021.
В.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић учествовала је данас на Округлом столу о очувању мира и међународне безбедности у франкофоном простору и том приликом је поручила да Србија придаје велики значај Међународној организацији франкофоније (ОИФ) са којом дели исте вредности: развој демократије и поштовање људских права, превенцију и управљање конфликтима, интензивирање дијалога између култура, економски развој, промоцију образовања и културе.

„Србија настоји да игра активну и конструктивну улогу у заједници држава Франкофоније  и има жељу да постане пуноправни члан“, указала је Иванчић додајући да посвећеност Србије сарадњи са ОИФ потврђује и одлука Владе Србије којом је формирана интерресорна Радна група за сарадњу са Међународном организацијом Франкофоније којој председава министар спољних послова Никола Селаковић.

Такође, истакла је да Србија подржава залагање ОИФ за родну равноправност и већу инклузију жена у процес очувања мира, указујући да је родна равноправност веома важна вредност српског друштва и као примере навела да је председница Владе Србије жена, да су на челу многих кључних министарстава жене, као и учешће жена у мултинационалним операцијама у којима је ангажована Војска Србије. Оваквим учешћем жена у мултинационалним операцијама у којима се ангажује Војска Србије, на конкретан и транспарентан начин промовишу се принципи Резолуције СБ УН 1325 „Жене, мир, безбедност“.
„У мултинационалним операцијама УН, у којима учествује Војска Србије, ангажовано је 44 жена, што представља 16 одсто укупног броја припадника Војске Србије који учествују у мултинационалним операцијама“, подвукла је Иванчић.  

Иванчић је указала да Србија као чланица УН и кандидат за чланство у ЕУ, својим вишедеценијским учешћем у међународним мисијама и операцијама под окриљем УН и ЕУ, пружа активан допринос међународној борби против тероризма и екстремизма.

 „Србија поздравља и у потпуности подржава активности ОИФ у борби против корона вируса и напорима у заштити здравља становништава у франкофоним државама кроз едукацију о потреби имунизације“, подвукла је Иванчић на данашњем скупу који је оржан у Амбасади Египта.

На крају свог излагања, Иванчић је захвалила амбасадору Египта Амру Алгувејлију на организацији Округлог скупа и честитала Међународни дан Франкофоније - 20. март, који се у Србији овога месеца обележава пригодним активностима.