Srbija posvećena saradnji sa Međunarodnom organizacijom frankofonije

18. mar 2021.
V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić učestvovala je danas na Okruglom stolu o očuvanju mira i međunarodne bezbednosti u frankofonom prostoru i tom prilikom je poručila da Srbija pridaje veliki značaj Međunarodnoj organizaciji frankofonije (OIF) sa kojom deli iste vrednosti: razvoj demokratije i poštovanje ljudskih prava, prevenciju i upravljanje konfliktima, intenziviranje dijaloga između kultura, ekonomski razvoj, promociju obrazovanja i kulture.

„Srbija nastoji da igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u zajednici država Frankofonije  i ima želju da postane punopravni član“, ukazala je Ivančić dodajući da posvećenost Srbije saradnji sa OIF potvrđuje i odluka Vlade Srbije kojom je formirana interresorna Radna grupa za saradnju sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije kojoj predsedava ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Takođe, istakla je da Srbija podržava zalaganje OIF za rodnu ravnopravnost i veću inkluziju žena u proces očuvanja mira, ukazujući da je rodna ravnopravnost veoma važna vrednost srpskog društva i kao primere navela da je predsednica Vlade Srbije žena, da su na čelu mnogih ključnih ministarstava žene, kao i učešće žena u multinacionalnim operacijama u kojima je angažovana Vojska Srbije. Ovakvim učešćem žena u multinacionalnim operacijama u kojima se angažuje Vojska Srbije, na konkretan i transparentan način promovišu se principi Rezolucije SB UN 1325 „Žene, mir, bezbednost“.
„U multinacionalnim operacijama UN, u kojima učestvuje Vojska Srbije, angažovano je 44 žena, što predstavlja 16 odsto ukupnog broja pripadnika Vojske Srbije koji učestvuju u multinacionalnim operacijama“, podvukla je Ivančić.  

Ivančić je ukazala da Srbija kao članica UN i kandidat za članstvo u EU, svojim višedecenijskim učešćem u međunarodnim misijama i operacijama pod okriljem UN i EU, pruža aktivan doprinos međunarodnoj borbi protiv terorizma i ekstremizma.

 „Srbija pozdravlja i u potpunosti podržava aktivnosti OIF u borbi protiv korona virusa i naporima u zaštiti zdravlja stanovništava u frankofonim državama kroz edukaciju o potrebi imunizacije“, podvukla je Ivančić na današnjem skupu koji je oržan u Ambasadi Egipta.

Na kraju svog izlaganja, Ivančić je zahvalila ambasadoru Egipta Amru Alguvejliju na organizaciji Okruglog skupa i čestitala Međunarodni dan Frankofonije - 20. mart, koji se u Srbiji ovoga meseca obeležava prigodnim aktivnostima.