Србија и Сијера Леоне: 60 година од успостављања дипломатских односа

27. апр 2021.
Република Србија и Сијера Леоне данас обележавају 60. годишњицу успостављања дипломатских односа.

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић честитао је тим поводом министарки иностраних послова и међународне сарадње Сијера Леонеа Набили Тунис Дан независности те републике, као и јубилеј у билатералним односима наших држава.

„С обзиром на искрено пријатељство које повезује наше две државе, започето пре тачно 60 година, утемељено на принципима и заједничком деловању у оквиру Покрета несврстаних земаља, дубоко верујем да ће сарадња Републике Србије и Републике Сијера Леоне наставити да се развија у свим областима од заједничког интереса“, навео је министар Селаковић у честитки.

Уверен да ће вишедеценијски пријатељски односи две земље наставити да се унапређују на добробит наших народа, шеф српске дипломатије изразио је велику захвалност Републици Сијера Леоне на подршци очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

„Високо ценимо одлуку Ваше земље да повуче признање једнострано проглашене независности ‘Косова’ што сматрамо несумњивом потврдом искреног пријатељства између наших земаља и народа. Примите, Ваша екселенцијо, изразе мог најдубљег поштовања“, навео је министар Селаковић.

Република Сијера Леоне је била британска колонија од 1808. до 1961. године, када стиче независност.

Дипломатски односи СФРЈ и Републике Сијера Леоне успостављени су 1961. године непосредно по стицању независности.

Сијера Леоне је једна од првих чланица Покрета несврстаних земаља, и та држава је са СФРЈ тесно сарађивалa у спровођењу политике деколонизације.

Република Сијера Леоне је 2. марта 2020. године повукла признање једнострано проглашене независности јужне српске покрајине.