Srbija i Sijera Leone: 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa

27. apr 2021.
Republika Srbija i Sijera Leone danas obeležavaju 60. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković čestitao je tim povodom ministarki inostranih poslova i međunarodne saradnje Sijera Leonea Nabili Tunis Dan nezavisnosti te republike, kao i jubilej u bilateralnim odnosima naših država.

„S obzirom na iskreno prijateljstvo koje povezuje naše dve države, započeto pre tačno 60 godina, utemeljeno na principima i zajedničkom delovanju u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, duboko verujem da će saradnja Republike Srbije i Republike Sijera Leone nastaviti da se razvija u svim oblastima od zajedničkog interesa“, naveo je ministar Selaković u čestitki.

Uveren da će višedecenijski prijateljski odnosi dve zemlje nastaviti da se unapređuju na dobrobit naših naroda, šef srpske diplomatije izrazio je veliku zahvalnost Republici Sijera Leone na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

„Visoko cenimo odluku Vaše zemlje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti ‘Kosova’ što smatramo nesumnjivom potvrdom iskrenog prijateljstva između naših zemalja i naroda. Primite, Vaša ekselencijo, izraze mog najdubljeg poštovanja“, naveo je ministar Selaković.

Republika Sijera Leone je bila britanska kolonija od 1808. do 1961. godine, kada stiče nezavisnost.

Diplomatski odnosi SFRJ i Republike Sijera Leone uspostavljeni su 1961. godine neposredno po sticanju nezavisnosti.

Sijera Leone je jedna od prvih članica Pokreta nesvrstanih zemalja, i ta država je sa SFRJ tesno sarađivala u sprovođenju politike dekolonizacije.

Republika Sijera Leone je 2. marta 2020. godine povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine.