Селаковић: Србија захвална на помоћи и ангажману УНИЦЕФ-а

23. апр 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са регионалном директорком УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију и специјалном координаторком за одговор на питања избеглица и миграната у Европи Афшан Кан.

Министар Селаковић је констатовао да је УНИЦЕФ задржао висок ниво активности и добру комуникацију са институцијама Србије, посебно од почетка пандемије Ковид-19.

Према његовим речима, Србија високо цени улогу и укупно ангажовање УНИЦЕФ-а у оквиру Ковакс механизма и Глобалне алијансе за вакцинацију, а посебну захвалност дугује Представништву УНИЦЕФ-а на подршци и помоћи, која је пружена најмлађима након избијања пандемије.

У том смислу, министар је изразио задовољство чињеницом да је почетком овог месеца, уз посредовање УНИЦЕФ-а, у Србију стигла прва испорука вакцина против Ковид-19 набављена кроз Ковакс механизам.

Србија позитивно оцењује рад мисије УНИЦЕФ-а у Србији и наставиће да сарађује и подржава Представништво у испуњавању свог мандата, и очекује да УНИЦЕФ настави досадашњи ангажман и активности у свим друштвеним областима на пољу заштите права и унапређења положаја деце, казао је шеф српске дипломатије.

Министар Селаковић позитивно је оценио План активности УНИЦЕФ-а за Републику Србију за период 2021-2025. године.

Према његовим речима, за Србију је изузетно осетљиво и важно питање статусно неутралног постављања организација из система УН, укључујући и УНИЦЕФ, по питању представљања Косова и Метохије у документима, као што је важно и очување принципа статусне неутралности у случају евентуалног учешћа привремених институција самоуправе у Приштини на састанцима у организацији или коорганизацији УН.

Шеф српске дипломатије додао је да очекује да УНИЦЕФ настави да буде пажљив приликом планирања и спровођења својих активности на Косову и Метохији, како би се његов рад на унапређивању права детета у јужној српској покрајини одвијао уз поштовање статусно неутралног оквира сарадње и резолуције 1244 СБУН.