Selaković: Srbija zahvalna na pomoći i angažmanu UNICEF-a

23. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju i specijalnom koordinatorkom za odgovor na pitanja izbeglica i migranata u Evropi Afšan Kan.

Ministar Selaković je konstatovao da je UNICEF zadržao visok nivo aktivnosti i dobru komunikaciju sa institucijama Srbije, posebno od početka pandemije Kovid-19.

Prema njegovim rečima, Srbija visoko ceni ulogu i ukupno angažovanje UNICEF-a u okviru Kovaks mehanizma i Globalne alijanse za vakcinaciju, a posebnu zahvalnost duguje Predstavništvu UNICEF-a na podršci i pomoći, koja je pružena najmlađima nakon izbijanja pandemije.

U tom smislu, ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je početkom ovog meseca, uz posredovanje UNICEF-a, u Srbiju stigla prva isporuka vakcina protiv Kovid-19 nabavljena kroz Kovaks mehanizam.

Srbija pozitivno ocenjuje rad misije UNICEF-a u Srbiji i nastaviće da sarađuje i podržava Predstavništvo u ispunjavanju svog mandata, i očekuje da UNICEF nastavi dosadašnji angažman i aktivnosti u svim društvenim oblastima na polju zaštite prava i unapređenja položaja dece, kazao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković pozitivno je ocenio Plan aktivnosti UNICEF-a za Republiku Srbiju za period 2021-2025. godine.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je izuzetno osetljivo i važno pitanje statusno neutralnog postavljanja organizacija iz sistema UN, uključujući i UNICEF, po pitanju predstavljanja Kosova i Metohije u dokumentima, kao što je važno i očuvanje principa statusne neutralnosti u slučaju eventualnog učešća privremenih institucija samouprave u Prištini na sastancima u organizaciji ili koorganizaciji UN.

Šef srpske diplomatije dodao je da očekuje da UNICEF nastavi da bude pažljiv prilikom planiranja i sprovođenja svojih aktivnosti na Kosovu i Metohiji, kako bi se njegov rad na unapređivanju prava deteta u južnoj srpskoj pokrajini odvijao uz poštovanje statusno neutralnog okvira saradnje i rezolucije 1244 SBUN.