Селаковић: Потврдили смо у Холандији имиџ Србије као економског лидера региона

29. нов 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Хагу са представницима неких од холандских компанија које послују у нашој земљи, као и са представником Холандске агенције за предузетништво, која функционише у систему холандског Министарства иностраних послова.

Селаковић је након састанка објаснио да је реч о једној од нових пракси које су уведене у рад МСП Србије, а она подразумева организовање мањих пословних форума приликом билатералних посета, посебно у земљама из којих у нашу државу долази значајан број инвеститора.

Међу девет компанија на форуму била су значајна имена холандске привреде, попут Хајнекена и Делезеа, али и нашој јавности мање познате, углавном извозно оријентисане, фирме које раде у Србији.

„Са једне стране ово је важно зато што се у Србију улаже, а онда и из ње извози, а са друге стране политички је важно. Сви представници компанија са којима смо разговарали шире добру слику, имиџ нове Србије у коју се исплати улагати, која је пријатељски настројена према инвеститорима, која је са значајно нижим нивоом бирократских баријера“, рекао је Селаковић.

Данашњи састанак је, осим што је био прилика да се промовише рад Сектора за економску дипломатију МСП Србије и Развојне агенције Србије, био и прилика да се чују похвале о свим погодностима улагања у Србију, а једна од њих је, како је истакао Селаковић, да се током свога пословања у Србији холандски инвеститори нису сусрели са корупцијом.

Све то, према речима шефа српске дипломатије, чини имиџ Србије као економског лидера региона.

„Од ових компанија желимо да стварамо највеће промотере Србије овде у Холандији, у земљама Бенелукса, и да ту позитивну причу о Србији шире међу својим колегама који још нису посао започели у нашој земљи“, рекао је Селаковић.

Председник Холандско-српске пословне асоцијације Бојан Лековић рекао је после форума да је циљ те асоцијације да се помогне српској економији привлачењем што већег броја инвестиција.

„Желимо што више холандских компанија у Србији, и важно је да холандски инвеститори знају да већ постоји оваква асоцијација, јер то им даје сигурност и могућност да се распитају за искуства“, рекао је Лековић.