Selaković: Potvrdili smo u Holandiji imidž Srbije kao ekonomskog lidera regiona

29. nov 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Hagu sa predstavnicima nekih od holandskih kompanija koje posluju u našoj zemlji, kao i sa predstavnikom Holandske agencije za preduzetništvo, koja funkcioniše u sistemu holandskog Ministarstva inostranih poslova.

Selaković je nakon sastanka objasnio da je reč o jednoj od novih praksi koje su uvedene u rad MSP Srbije, a ona podrazumeva organizovanje manjih poslovnih foruma prilikom bilateralnih poseta, posebno u zemljama iz kojih u našu državu dolazi značajan broj investitora.

Među devet kompanija na forumu bila su značajna imena holandske privrede, poput Hajnekena i Delezea, ali i našoj javnosti manje poznate, uglavnom izvozno orijentisane, firme koje rade u Srbiji.

„Sa jedne strane ovo je važno zato što se u Srbiju ulaže, a onda i iz nje izvozi, a sa druge strane politički je važno. Svi predstavnici kompanija sa kojima smo razgovarali šire dobru sliku, imidž nove Srbije u koju se isplati ulagati, koja je prijateljski nastrojena prema investitorima, koja je sa značajno nižim nivoom birokratskih barijera“, rekao je Selaković.

Današnji sastanak je, osim što je bio prilika da se promoviše rad Sektora za ekonomsku diplomatiju MSP Srbije i Razvojne agencije Srbije, bio i prilika da se čuju pohvale o svim pogodnostima ulaganja u Srbiju, a jedna od njih je, kako je istakao Selaković, da se tokom svoga poslovanja u Srbiji holandski investitori nisu susreli sa korupcijom.

Sve to, prema rečima šefa srpske diplomatije, čini imidž Srbije kao ekonomskog lidera regiona.

„Od ovih kompanija želimo da stvaramo najveće promotere Srbije ovde u Holandiji, u zemljama Beneluksa, i da tu pozitivnu priču o Srbiji šire među svojim kolegama koji još nisu posao započeli u našoj zemlji“, rekao je Selaković.

Predsednik Holandsko-srpske poslovne asocijacije Bojan Leković rekao je posle foruma da je cilj te asocijacije da se pomogne srpskoj ekonomiji privlačenjem što većeg broja investicija.

„Želimo što više holandskih kompanija u Srbiji, i važno je da holandski investitori znaju da već postoji ovakva asocijacija, jer to im daje sigurnost i mogućnost da se raspitaju za iskustva“, rekao je Leković.