Сарадња Србије и Мађарске на највишем историјском нивоу

05. јун 2024.
У данашњем сусрету генералног секретара Душана Козарева и амбасадора Мађарске у Србији Јожефа Мађара још једном су потврђени пријатељски односи две земље и два народа.

Козарев и Мађар су истакли да су политички односи Србије и Мађарске данас на највишем историјском нивоу, најпре захваљујући личном залагању председника Вучића и премијера Орбана.

Говорећи о недавном сусрету шефа српске дипломатије Mарка Ђурића и министра спољних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта у Будимпешти, што је била и прва званична билатерална посета српске делегације од именовања нове Владе, Козарев је указао да се том приликом, између осталог, разговарало о проширењу постојећих, али и новим видовима сарадње.

Генерални секретар је указао да је стратешко опредељење Србије пуноправно чланство у ЕУ, те указао на важност улоге коју ће Мађарска имати током свог председавања Саветом ЕУ, у препознавању напора наше државе на том путу.

Козарев се захвалио и на томе што је Мађарска гласала против усвајања Предлога резолуције о Сребреници на Генералној скупштини УН, нагласивши да је то једина држава чланица ЕУ, која је гласала на тај начин.

Мир и стабилност међу земљама западног Балкана један су од приоритета и Србије и Мађарске, навели су Козарев и Мађар, оценивши да је то основни предуслов за напредак и просперитет целог региона.

Саговорници су још једном поновили да Србија и Мађарска остају једна другој искрен пријатељ и подршка у свим областима, које су од виталног интереса за обе земље, као и да ће наставити да непосредно сарађују када је реч о енергетској безбедности и поштовању права српске и мађарске националне мањине у обе земље.