Развој сарадње са земљама Латинске Америке и Кариба

04. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Мадриду, у оквиру званичне посете Краљевини Шпанији, са генералном секретарком Иберо-америчке конференције (SEGIB) Ребеком Гринспан.

Шеф српске дипломатије том приликом рекао је да наша земља жели да очува и додатно унапреди традиционално добре односе са земљама Латинске Америке и Кариба, утемељене на узајамном пријатељству и чврстим историјским везама.

Министар је нагласио да је Србија заинтересована за стицање статуса придруженог посматрача у Иберо- америчкој конференцији, јер би то створило додатну платформу за развој сарадње са земљама Латинске Америке и Кариба и допринело квалитетнијем повезивању и јачању сарадње у областима образовања, науке, технологије и уметности. Оценио је да је данашњи састанак нова страница у односима Србије са SEGIB и земљама чланицама ове организације. 

Министар Селаковић указао је да је у последњих неколико година српска култура у државама чланицама иберофонских нација представљена појединачним квалитетним садржајима, али недовољног обима и интензитета и да би стицање статуса посматрача у тој међународној организацији дало могућности за континуирано унапређење постојећих и успостављање нових модела културне и просветне, али и привредне сарадње. 

Такође, министар је истакао веома успешан рад Института Сервантес у Београду као и да постоји велики интерес за учење шпанског језика у Србији. 

Подсетивши да је посебан допринос традиционално пријатељским односима са ваневропским земљама својевремено дала сарадња у оквиру Покрета несврстаних земаља, Селаковић је рекао да је основа тих односа сарадња у бројним областима од заједничког интереса, али и опредељење Србије да буде поуздан партнер земаља Латинске Америке. 

Шеф српске дипломатије саговорницу је упознао са програмом "Свет у Србији", којим наша земља стипендира велики број студената, највише из земаља Покрета несврстаних, и позвао је чланове SEGIB да се активније укључе и позову младе да искористе прилику за студирање у Србији. 

Министар је рекао и да је наша земља заинтересована за јачање економске сарадње, а пре свега за повећање обима и уравнотежење трговинске размене, која не прати реалне могућности и добре политичке односе. 

Циљ Србије, истакао је Селаковић, јесте да креирањем повољног амбијента и коришћењем постојећих уговорних оквира и отварањем нових могућности, побољша економску сарадњу и привуче инвестиције земаља Латинске Америке и да зато нуди бројне прилике за стране инвеститоре.