Razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba

04. maj 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Madridu, u okviru zvanične posete Kraljevini Španiji, sa generalnom sekretarkom Ibero-američke konferencije (SEGIB) Rebekom Grinspan.

Šef srpske diplomatije tom prilikom rekao je da naša zemlja želi da očuva i dodatno unapredi tradicionalno dobre odnose sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, utemeljene na uzajamnom prijateljstvu i čvrstim istorijskim vezama.

Ministar je naglasio da je Srbija zainteresovana za sticanje statusa pridruženog posmatrača u Ibero- američkoj konferenciji, jer bi to stvorilo dodatnu platformu za razvoj saradnje sa zemljama Latinske Amerike i Kariba i doprinelo kvalitetnijem povezivanju i jačanju saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, tehnologije i umetnosti. Ocenio je da je današnji sastanak nova stranica u odnosima Srbije sa SEGIB i zemljama članicama ove organizacije. 

Ministar Selaković ukazao je da je u poslednjih nekoliko godina srpska kultura u državama članicama iberofonskih nacija predstavljena pojedinačnim kvalitetnim sadržajima, ali nedovoljnog obima i intenziteta i da bi sticanje statusa posmatrača u toj međunarodnoj organizaciji dalo mogućnosti za kontinuirano unapređenje postojećih i uspostavljanje novih modela kulturne i prosvetne, ali i privredne saradnje. 

Takođe, ministar je istakao veoma uspešan rad Instituta Servantes u Beogradu kao i da postoji veliki interes za učenje španskog jezika u Srbiji. 

Podsetivši da je poseban doprinos tradicionalno prijateljskim odnosima sa vanevropskim zemljama svojevremeno dala saradnja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, Selaković je rekao da je osnova tih odnosa saradnja u brojnim oblastima od zajedničkog interesa, ali i opredeljenje Srbije da bude pouzdan partner zemalja Latinske Amerike. 

Šef srpske diplomatije sagovornicu je upoznao sa programom "Svet u Srbiji", kojim naša zemlja stipendira veliki broj studenata, najviše iz zemalja Pokreta nesvrstanih, i pozvao je članove SEGIB da se aktivnije uključe i pozovu mlade da iskoriste priliku za studiranje u Srbiji. 

Ministar je rekao i da je naša zemlja zainteresovana za jačanje ekonomske saradnje, a pre svega za povećanje obima i uravnoteženje trgovinske razmene, koja ne prati realne mogućnosti i dobre političke odnose. 

Cilj Srbije, istakao je Selaković, jeste da kreiranjem povoljnog ambijenta i korišćenjem postojećih ugovornih okvira i otvaranjem novih mogućnosti, poboljša ekonomsku saradnju i privuče investicije zemalja Latinske Amerike i da zato nudi brojne prilike za strane investitore.