Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић са амбасадорком Ирске

02. нов 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са амбасадорком Ирске Изеулт Фицџералд, која на нерезиденцијалној основи покрива Србију из Атине.

Амбасадорка Изеулт Фицџералд изразила је честитке поводом недавног ступања првог потпредседника и министра спољних послова Ивице Дачића и пожелела му пуно успеха у даљем раду.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је билатералне односе две земље као добре, али је рекао да има простора за даље унапређење како сарадње, тако и политичког дијалога на високом и највишем нивоу. Шеф српске дипломатије Дачић је у том смислу током разговора упутио позив министру спољних послова Ирске Сајмону Ковенију да посети Србију у наредном периоду.

Саговорници су разговарали и о актуелној ситуацији у Савету Европе, јер Ирска тренутно председава Комитетом министара Савета Европе. Министар спољних послова Ивица Дачић искористио прилику да амбасадорку Ирске упозна са нашим ставовима по овом питању, као и да понови да се Република Србија снажно противи чланству тзв. „Косова“ у међународним организацијама.

Ирска страна је у разговору поновила своју подршку процесу евроинтеграција Републике Србије.

Саговорници су такође разматрали и могућности унапређења других видова сарадње, нарочито јачање економске сарадње две земље и спољнотрговинске размене.