Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић на конференцији "Тинк тенк" Института за Појас и пут

01. нов 2022.
Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на конференцији "Тинк тенк" Института за Појас и пут:

"Поштовани замениче министра спољних послова, господине Денг Ли,

Поштована амбасадорка Чен Бо,

Уважене колеге,

Задовољство ми је да вас данас поздравим у своје име и у име Владе Републике Србије и да пожелим успех у раду друге ”Тинк тенк” конференције у организацији Института за Појас и пут. Желимо да и на овај начин подстакнемо укупну сарадњу између Републике Србије и Народне Републике Кине, коју обе земље виде као традиционално пријатељску, стратешку и дугорочну, на обострану корист.

Желим, такође, да честитам на успешно одржаном 20. Конгресу Комунистичке партије Кине, поздравим одлуке које су донете и посебно да најсрдачније честитам председнику Си Ђинпингу на поновном избору за генералног секретара КП Кине. Овај догађај од изузетног значаја за Народну Републику Кину и кинески народ био је у свим својим сегментима проткан великим и мудрим идејама председника Си Ђинпинга о „социјализму са кинеским карактеристикама“ које на најбољи начин воде Кину ка остварењу другог стогодишњег циља - изградњи модерне напредне социјалистичке државе која би прешла у категорију развијених земаља. Смернице и закључци 20. Конгреса КПК важни су не само за даљи развој и просперитет Народне Републике Кине, већ и за очување глобалног мира, безбедности и стабилности, као и за опоравак крхке светске економије која се суочава са великим изазовима и за будући дугорочни развој читавог света, чему је посвећена и кинеска Иницијатива за глобални развој, у потпуности комплементарна са УН Агендом 2030.

Поносни смо на чињеницу да је председник Си велики пријатељ Србије, лидер који је небројено пута демонстрирао своју приврженост пријатељству наших земаља и народа и заједно са председником Александром Вучићем отворио ново поглавље у нашој сарадњи. Блиска комуникација и личне пријатељске везе које негују два председника пружају посебан импулс даљем оснаживању наших билатералних односа.

Уверен сам да је пред нама период јачања сарадње у свим аспектима, а нарочито у области економије и инфраструктуре, чему смо у претходним годинама поставили врло јаке темеље.

Подршка коју Народна Република Кина пружа Србији у очувању суверенитета и територијалног интегритета изузетно је значајна и на томе сам лично и у име Владе Републике Србије захвалан. Србија узвраћа пуном подршком заштити кинеских националних интереса и доследном поштовању политике „једне Кине“. Србија није велика земља, али је највећи пријатељ онима који је разумеју и који њене интересе поштују и штите. А наши интереси, подједнако као и кинески, нису усмерени према туђем, већ према свом и зато се ми добро разумемо.

У том смислу, стратешку иницијативу ”Један појас – један пут” видимо као носећи модел наше укупне сарадње и уверени смо да кроз његову реализацију најбоље испољавамо интересе обе земље у погледу нашег економског повезивања. Србија је међу првима у овом делу Европе препознала корист од овог пројекта и једна је од најактивнијих чланица у југоисточној Европи.

Захваљујући сарадњи у оквиру пројекта ”Један појас – један пут”, у Србији је реализован или је у току читав низ витално важних инфраструктурних пројеката, чији је значај дугорочан и стратешки – не само за нашу земљу, већ и за читав регион и шире. Са тим искуством, а нарочито имајући у виду наше односе свеобухватног стратешког партнерства, Србија жели да настави да унапређује и јача своју сарадњу са Народном Републиком Кином, као поузданим партнером, искреним пријатељем и једним од најутицајнијих политичких и економских фактора у данашњем свету.

С тим у вези, данашњу конференцију видим као допринос и подстицај тој сарадњи, а што се тиче Министарства спољних послова и мене лично, ми ћемо са највећом пажњом проучити ваше закључке и препоруке, као стручан и квалификован допринос остварењу наших заједничких циљева.

Зато вам желим успешан рад не само данас, већ и у читавом периоду који је пред нама, у најбољем уверењу да ће односи Србије и Кине наставити да се развијају на обострано задовољство и у обострану корист.

Хвала Вам"!