Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na konferenciji "Tink tenk" Instituta za Pojas i put

01. nov 2022.
Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na konferenciji "Tink tenk" Instituta za Pojas i put:

"Poštovani zameniče ministra spoljnih poslova, gospodine Deng Li,

Poštovana ambasadorka Čen Bo,

Uvažene kolege,

Zadovoljstvo mi je da vas danas pozdravim u svoje ime i u ime Vlade Republike Srbije i da poželim uspeh u radu druge ”Tink tenk” konferencije u organizaciji Instituta za Pojas i put. Želimo da i na ovaj način podstaknemo ukupnu saradnju između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, koju obe zemlje vide kao tradicionalno prijateljsku, stratešku i dugoročnu, na obostranu korist.

Želim, takođe, da čestitam na uspešno održanom 20. Kongresu Komunističke partije Kine, pozdravim odluke koje su donete i posebno da najsrdačnije čestitam predsedniku Si Đinpingu na ponovnom izboru za generalnog sekretara KP Kine. Ovaj događaj od izuzetnog značaja za Narodnu Republiku Kinu i kineski narod bio je u svim svojim segmentima protkan velikim i mudrim idejama predsednika Si Đinpinga o „socijalizmu sa kineskim karakteristikama“ koje na najbolji način vode Kinu ka ostvarenju drugog stogodišnjeg cilja - izgradnji moderne napredne socijalističke države koja bi prešla u kategoriju razvijenih zemalja. Smernice i zaključci 20. Kongresa KPK važni su ne samo za dalji razvoj i prosperitet Narodne Republike Kine, već i za očuvanje globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti, kao i za oporavak krhke svetske ekonomije koja se suočava sa velikim izazovima i za budući dugoročni razvoj čitavog sveta, čemu je posvećena i kineska Inicijativa za globalni razvoj, u potpunosti komplementarna sa UN Agendom 2030.

Ponosni smo na činjenicu da je predsednik Si veliki prijatelj Srbije, lider koji je nebrojeno puta demonstrirao svoju privrženost prijateljstvu naših zemalja i naroda i zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorio novo poglavlje u našoj saradnji. Bliska komunikacija i lične prijateljske veze koje neguju dva predsednika pružaju poseban impuls daljem osnaživanju naših bilateralnih odnosa.

Uveren sam da je pred nama period jačanja saradnje u svim aspektima, a naročito u oblasti ekonomije i infrastrukture, čemu smo u prethodnim godinama postavili vrlo jake temelje.

Podrška koju Narodna Republika Kina pruža Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta izuzetno je značajna i na tome sam lično i u ime Vlade Republike Srbije zahvalan. Srbija uzvraća punom podrškom zaštiti kineskih nacionalnih interesa i doslednom poštovanju politike „jedne Kine“. Srbija nije velika zemlja, ali je najveći prijatelj onima koji je razumeju i koji njene interese poštuju i štite. A naši interesi, podjednako kao i kineski, nisu usmereni prema tuđem, već prema svom i zato se mi dobro razumemo.

U tom smislu, stratešku inicijativu ”Jedan pojas – jedan put” vidimo kao noseći model naše ukupne saradnje i uvereni smo da kroz njegovu realizaciju najbolje ispoljavamo interese obe zemlje u pogledu našeg ekonomskog povezivanja. Srbija je među prvima u ovom delu Evrope prepoznala korist od ovog projekta i jedna je od najaktivnijih članica u jugoistočnoj Evropi.

Zahvaljujući saradnji u okviru projekta ”Jedan pojas – jedan put”, u Srbiji je realizovan ili je u toku čitav niz vitalno važnih infrastrukturnih projekata, čiji je značaj dugoročan i strateški – ne samo za našu zemlju, već i za čitav region i šire. Sa tim iskustvom, a naročito imajući u vidu naše odnose sveobuhvatnog strateškog partnerstva, Srbija želi da nastavi da unapređuje i jača svoju saradnju sa Narodnom Republikom Kinom, kao pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljem i jednim od najuticajnijih političkih i ekonomskih faktora u današnjem svetu.

S tim u vezi, današnju konferenciju vidim kao doprinos i podsticaj toj saradnji, a što se tiče Ministarstva spoljnih poslova i mene lično, mi ćemo sa najvećom pažnjom proučiti vaše zaključke i preporuke, kao stručan i kvalifikovan doprinos ostvarenju naših zajedničkih ciljeva.

Zato vam želim uspešan rad ne samo danas, već i u čitavom periodu koji je pred nama, u najboljem uverenju da će odnosi Srbije i Kine nastaviti da se razvijaju na obostrano zadovoljstvo i u obostranu korist.

Hvala Vam"!