ППВ и МСП Дачић са сталном координаторком Уједињених нација у Србији

16. дец 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са сталном координаторком Уједињених нација у Републици Србији Франсоаз Жакоб.

Министар Дачић је истакао да су за Србију Уједињене нације једна од најзначајнијих мултилатералних организација, како у контексту очувања територијалног интегритета и суверенитета, тако и као партнер у остваривању свеукупног економског и друштвеног развоја.

Позитивно је оценио досадашњу блиску сарадњу са Тимом УН, на челу са сталном координаторком, посебно кроз пружање подршке у имплементацији Агенде за одрживи развој до 2030. године, као и Оквира сарадње УН и Србије за период 2021-2025, што у значајној мери доприноси остваривању националних развојних приоритета.

Стална координаторка УН Франсоаз Жакоб је указала на значај Агенде 2030 и Оквира сарадње УН и Републике Србије, са посебним освртом на значај питања климатских промена и људских права. Информисала је o активностима Тима УН, као и о глобалним иницијативама у којима Србија учествује и спроводи их на националном нивоу.

Састанку је присуствовала и директорка УНИЦЕФ у Србији Дејана Костадинова, која је информисала о активностима у области права деце у Србији.

На састанку је изражено очекивање да ће успешна и добра сарадња Уједињених нација и Републике Србије бити настављена и убудуће.