PPV i MSP Dačić sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji

16. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji Fransoaz Žakob.

Ministar Dačić je istakao da su za Srbiju Ujedinjene nacije jedna od najznačajnijih multilateralnih organizacija, kako u kontekstu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tako i kao partner u ostvarivanju sveukupnog ekonomskog i društvenog razvoja.

Pozitivno je ocenio dosadašnju blisku saradnju sa Timom UN, na čelu sa stalnom koordinatorkom, posebno kroz pružanje podrške u implementaciji Agende za održivi razvoj do 2030. godine, kao i Okvira saradnje UN i Srbije za period 2021-2025, što u značajnoj meri doprinosi ostvarivanju nacionalnih razvojnih prioriteta.

Stalna koordinatorka UN Fransoaz Žakob je ukazala na značaj Agende 2030 i Okvira saradnje UN i Republike Srbije, sa posebnim osvrtom na značaj pitanja klimatskih promena i ljudskih prava. Informisala je o aktivnostima Tima UN, kao i o globalnim inicijativama u kojima Srbija učestvuje i sprovodi ih na nacionalnom nivou.

Sastanku je prisustvovala i direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova, koja je informisala o aktivnostima u oblasti prava dece u Srbiji.

Na sastanku je izraženo očekivanje da će uspešna i dobra saradnja Ujedinjenih nacija i Republike Srbije biti nastavljena i ubuduće.