Политичке консултације са Краљевином Холандијом

02. јул 2024.
Политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Краљевине Холандије одржане су данас у Београду. 

Холандску делегацију предводила је заменица министра иностраних послова Анита ван ден Енде, док је делегацију Министарства спољних послова предводила в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу Тамара Растовац Сиамашвили. 

У отвореном разговору, изражено је задовољство устаљеном динамиком одржавања политичких консултација која позитивно доприноси политичком дијалогу између Србије и Холандије. Констатовано је да би размена посета на највишем и високом нивоу била додатни подстрек вишем степену разумевања и даљем јачању билатералне сарадње. 

Истакнут је велики потенцијал за продубљивање сарадње у области економије, уз спремност да се она продуби у приоритетним областима. Током консултација, посебно су размотрене могућности интензивирања сарадње у области сајбер безбедности, превенције насиља у школама и просветно-универзитетској сарадњи.

Разговарано је и о актуелном процесу европских интеграција Републике Србије, где је пренето очекивање за конструктивном подршком у циљу њеног интензивирања, као и стање у оквиру дијалога Београда и Приштине. Истакнута је и конструктивна улога Републике Србије по питању илегалних миграција и усклађивања визне политике са ЕУ. 

Размењена су мишљења и о ситуацији у региону Западног Балкана и о актуелним глобалним темама.