Političke konsultacije sa Kraljevinom Holandijom

02. jul 2024.
Političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Holandije održane su danas u Beogradu. 

Holandsku delegaciju predvodila je zamenica ministra inostranih poslova Anita van den Ende, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova predvodila v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac Siamašvili. 

U otvorenom razgovoru, izraženo je zadovoljstvo ustaljenom dinamikom održavanja političkih konsultacija koja pozitivno doprinosi političkom dijalogu između Srbije i Holandije. Konstatovano je da bi razmena poseta na najvišem i visokom nivou bila dodatni podstrek višem stepenu razumevanja i daljem jačanju bilateralne saradnje. 

Istaknut je veliki potencijal za produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, uz spremnost da se ona produbi u prioritetnim oblastima. Tokom konsultacija, posebno su razmotrene mogućnosti intenziviranja saradnje u oblasti sajber bezbednosti, prevencije nasilja u školama i prosvetno-univerzitetskoj saradnji.

Razgovarano je i o aktuelnom procesu evropskih integracija Republike Srbije, gde je preneto očekivanje za konstruktivnom podrškom u cilju njenog intenziviranja, kao i stanje u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Istaknuta je i konstruktivna uloga Republike Srbije po pitanju ilegalnih migracija i usklađivanja vizne politike sa EU. 

Razmenjena su mišljenja i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana i o aktuelnim globalnim temama.