Подићи ниво економске сарадње Србије и Азербејџана

27. апр 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић разговарао је данас, посредством видео линка, са министром рада и социјалне заштите Азербејџана Сахилом Бабајевом, а главна тема састанка двојице копредседавајућих Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу била је организовање наредне седнице тог тела.

Министар Селаковић истакао је да Србија придаје изузетан значај раду Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу и жели да њени резултати буду опипљивији и да значајније утичу на пораст обима трговинске размене двеју држава.

Селаковић је изразио уверење да ће новоименовани амбасадор Србије у Азербејџану Драган Владисављевић пружити значајан допринос унапређењу наших економских односа.

Према речима шефа српске дипломатије, неопходно је охрабрити пословне заједнице Србије и Азербејџана да диверсификују економску сарадњу и интензивирају директне контакте, а снажан замајац економској сарадњи дало би и укидање виза за држављане Србије, као и успостављање директних авио-летова.

Селаковић је предложио је да шесто заседање Међувладине комисије буде одржано током његове предстојеће посете Азербејџану, као и да буде установљена пракса редовног састајања комисије једном годишње.

Србија ће, како је најавио, на следећем заседању Међувладине комисије изаћи са одређеним предлозима у областима  туризма, телекомуникација, грађевинарства, саобраћаја, наменске индустрије, инфраструктуре, финансија рударства, енергетике, пољопривреде, шумарства, водопривреде, културе, информисања, просвете, образовања, омладине,  спорта и заштите животне средине.

Двојица министара разговарала су и о низу политичких тема, а шеф српске дипломатије истакао је да изузетно ценимо исправан став Азербејџана о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. „Косова“, као и да се надамо да ћемо и у наредном периоду моћи да рачунамо на подршку по том питању.