Podići nivo ekonomske saradnje Srbije i Azerbejdžana

27. apr 2021.
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas, posredstvom video linka, sa ministrom rada i socijalne zaštite Azerbejdžana Sahilom Babajevom, a glavna tema sastanka dvojice kopredsedavajućih Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju bila je organizovanje naredne sednice tog tela.

Ministar Selaković istakao je da Srbija pridaje izuzetan značaj radu Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju i želi da njeni rezultati budu opipljiviji i da značajnije utiču na porast obima trgovinske razmene dveju država.

Selaković je izrazio uverenje da će novoimenovani ambasador Srbije u Azerbejdžanu Dragan Vladisavljević pružiti značajan doprinos unapređenju naših ekonomskih odnosa.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, neophodno je ohrabriti poslovne zajednice Srbije i Azerbejdžana da diversifikuju ekonomsku saradnju i intenziviraju direktne kontakte, a snažan zamajac ekonomskoj saradnji dalo bi i ukidanje viza za državljane Srbije, kao i uspostavljanje direktnih avio-letova.

Selaković je predložio je da šesto zasedanje Međuvladine komisije bude održano tokom njegove predstojeće posete Azerbejdžanu, kao i da bude ustanovljena praksa redovnog sastajanja komisije jednom godišnje.

Srbija će, kako je najavio, na sledećem zasedanju Međuvladine komisije izaći sa određenim predlozima u oblastima  turizma, telekomunikacija, građevinarstva, saobraćaja, namenske industrije, infrastrukture, finansija rudarstva, energetike, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, kulture, informisanja, prosvete, obrazovanja, omladine,  sporta i zaštite životne sredine.

Dvojica ministara razgovarala su i o nizu političkih tema, a šef srpske diplomatije istakao je da izuzetno cenimo ispravan stav Azerbejdžana o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, kao i da se nadamo da ćemo i u narednom periodu moći da računamo na podršku po tom pitanju.