Одржане политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Намибије

10. мај 2024.
Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Намибије одржане су данас у Београду.

Намибијску делегацију предводила је заменица извршног директора и шефица Сектора за билатералне односе и сарадњу, амбасадор Сабине Белке Mилер, док је делегацију Министарства спољних послова Србије предводила в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили. 

У отвореном разговору, потврђено је пријатељство Намибије и Србије, утемељено на међусобном историјском разумевању и солидарности. 

Делегације двају министарстава су билатералне политичке односе оцениле као врло добре, а разговор је вођен и о економској сарадњи, сарадњи у области образовања и спорта, сарадњи у оквиру међународних организација, као и актуелној ситуацији у свету.

Обострано је изражен значај доследног поштовања принципа међународног права и Повеље Уједињених нација.

Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили истакла је да високо ценимо став пријатељске Намибије у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“, чиме се пружа принципијелна и конзистентна подршка очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Током политичких консултација договорено је да се у наредном периоду појачају активности на развоју билатералних односа у свим областима од обостраног интереса.

Делегацију Намибије на челу са амбасадором Сабине Белке Mилер куртоазно је примио министар спољних послова Марко Ђурић.