Обраћање ППВ и МСП Ивице Дачића на 45. састанку Савета министара спољних послова држава чланица Организације за црноморску економску сарадњу (BSEC)

21. дец 2022.
Поштовани председавајући,
Поштовани генерални секретару,
Екселенције,
Уважене колеге,

Дозволите ми да на почетку излагања изразим захвалност Молдавији на уложеним напорима и председавању Организацијом за Црноморску економску сарадњу у претходних дванаест месеци.

Сматрамо да је од велике важности да у години у којој обележавамо тридесетогодишњицу од постојања наше Организације успемо да пронађемо модалитет одржавања овог механизма сарадње упркос изазовима и све израженијим поделама.

Као што знате, наши састанци се из године у годину одржавају у све комплекснијим условима, али актуелне слике из Украјине и њихово тумачење додатно су продубиле поделе, нарушиле постојећу кохезију и прете да у потпуности угрозе наш рад.

Организација за Црноморску економску сарадњу се суочава са егзистенцијалном кризом, а јасно је да је наш задатак да то спречимо. Размере оружаног сукоба у Украјини погађају људске животе, међутим сматрам да, као државници и политички лидери својих народа, имамо дужност и обавезу да у овом тренутку уложимо додатне напоре на проналаску минимума прихватљивих решења.

У том смислу, верујемо да би првенствено требало радити на унапређењу сарадње у областима око којих постоји заједнички интерес свих чланица, а зарад наших грађана, те да онда на основама те сарадње решавамо и несугласице које су данас очигледније него икад.

Србија верује да је рад ове Организације од великог значаја за побољшавање квалитета живота наших грађана, а поготово уколико се усмеримо на изворне принципе и циљеве.

Издвојио бих да је наша Организација у складу са оснивачком повељом замишљена са циљем побољшавања заједничких веза и поверења кроз дијалог и сарадњу. Сматрам да је од посебне важности да задржимо овај канал комуникације, поготово сада, јер он може бити изузетно значајан у периоду који нас очекује.

Као додатну предност регионалне црноморске економске платформе видимо и пројектну оријентисаност, а рад на њеној одрживости, као и унапређење ефикасности и функционалности саме Организације остају наши приоритети у оквиру BSEC. Од кључне важности је да се још више усмеримо на осмишљавање економске стратегије за наредну деценију.

Драге колеге,

Дешавања у региону BSEC и шире имају свој утицај и на регион Југоисточне Европе. Република Србија је посвећена унапређењу сарадње и односа са суседним државама, са посебним фокусом на економску сарадњу и изградњу боље заједничке будућности.

Као добар пример овог настојања, издвојио бих иницијативу „Отворени Балкан“, којој су до сада, поред Србије приступиле Албанија и Северна Македонија.

У том смислу, настојаћемо да заједно са нашим суседима пренесемо своја искуства и другим чланицама BSEC у погледу развоја конкретних економских, инфраструктурних и технолошких пројеката.

Имајући у виду да су дијалог, сарадња и уважавање интересних сфера једини пут за проналажење одрживих решења за сва отворена питања у црноморском региону и шире, желео бих да истакнем да у остваривању ових циљева, али и даљем унапређењу дијалога и сарадње, имате поузданог и конструктивног партнера у Републици Србији.

Хвала.

 

ДОДАТНО ОБРАЋАЊЕ – преузимање председавања

Кратко обраћање ППВ и МСП Ивице Дачића на 45. састанку Савета министара спољних послоба држава чланица BSEC

(након одлуке о преузимању председавања од стране Републике Србије)

Поштоване колеге,

У име Републике Србије захваљујем на указаном поверењу.

Као што знате, Србија је председавала Организацијом Црноморске економске сарадње током 2016. године. Тада сам и лично учествовао у осмишљавању активности и заједничког наступа.

Изузетно ми је задовољство што ћу имати прилику да током шестомесечног председавања у веома изазовном тренутку поново дам допринос у побољшавању наше комуникације, за коју сматрам да је кључна не само за даљи развој и напредак, већ и за будућност наше организације. Рачунам да ћемо током председавања Србије имати вашу пуну помоћ и подршку.

Хвала.