Obraćanje PPV i MSP Ivice Dačića na 45. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC)

21. dec 2022.
Poštovani predsedavajući,
Poštovani generalni sekretaru,
Ekselencije,
Uvažene kolege,

Dozvolite mi da na početku izlaganja izrazim zahvalnost Moldaviji na uloženim naporima i predsedavanju Organizacijom za Crnomorsku ekonomsku saradnju u prethodnih dvanaest meseci.

Smatramo da je od velike važnosti da u godini u kojoj obeležavamo tridesetogodišnjicu od postojanja naše Organizacije uspemo da pronađemo modalitet održavanja ovog mehanizma saradnje uprkos izazovima i sve izraženijim podelama.

Kao što znate, naši sastanci se iz godine u godinu održavaju u sve kompleksnijim uslovima, ali aktuelne slike iz Ukrajine i njihovo tumačenje dodatno su produbile podele, narušile postojeću koheziju i prete da u potpunosti ugroze naš rad.

Organizacija za Crnomorsku ekonomsku saradnju se suočava sa egzistencijalnom krizom, a jasno je da je naš zadatak da to sprečimo. Razmere oružanog sukoba u Ukrajini pogađaju ljudske živote, međutim smatram da, kao državnici i politički lideri svojih naroda, imamo dužnost i obavezu da u ovom trenutku uložimo dodatne napore na pronalasku minimuma prihvatljivih rešenja.

U tom smislu, verujemo da bi prvenstveno trebalo raditi na unapređenju saradnje u oblastima oko kojih postoji zajednički interes svih članica, a zarad naših građana, te da onda na osnovama te saradnje rešavamo i nesuglasice koje su danas očiglednije nego ikad.

Srbija veruje da je rad ove Organizacije od velikog značaja za poboljšavanje kvaliteta života naših građana, a pogotovo ukoliko se usmerimo na izvorne principe i ciljeve.

Izdvojio bih da je naša Organizacija u skladu sa osnivačkom poveljom zamišljena sa ciljem poboljšavanja zajedničkih veza i poverenja kroz dijalog i saradnju. Smatram da je od posebne važnosti da zadržimo ovaj kanal komunikacije, pogotovo sada, jer on može biti izuzetno značajan u periodu koji nas očekuje.

Kao dodatnu prednost regionalne crnomorske ekonomske platforme vidimo i projektnu orijentisanost, a rad na njenoj održivosti, kao i unapređenje efikasnosti i funkcionalnosti same Organizacije ostaju naši prioriteti u okviru BSEC. Od ključne važnosti je da se još više usmerimo na osmišljavanje ekonomske strategije za narednu deceniju.

Drage kolege,

Dešavanja u regionu BSEC i šire imaju svoj uticaj i na region Jugoistočne Evrope. Republika Srbija je posvećena unapređenju saradnje i odnosa sa susednim državama, sa posebnim fokusom na ekonomsku saradnju i izgradnju bolje zajedničke budućnosti.

Kao dobar primer ovog nastojanja, izdvojio bih inicijativu „Otvoreni Balkan“, kojoj su do sada, pored Srbije pristupile Albanija i Severna Makedonija.

U tom smislu, nastojaćemo da zajedno sa našim susedima prenesemo svoja iskustva i drugim članicama BSEC u pogledu razvoja konkretnih ekonomskih, infrastrukturnih i tehnoloških projekata.

Imajući u vidu da su dijalog, saradnja i uvažavanje interesnih sfera jedini put za pronalaženje održivih rešenja za sva otvorena pitanja u crnomorskom regionu i šire, želeo bih da istaknem da u ostvarivanju ovih ciljeva, ali i daljem unapređenju dijaloga i saradnje, imate pouzdanog i konstruktivnog partnera u Republici Srbiji.

Hvala.

 

DODATNO OBRAĆANjE – preuzimanje predsedavanja

Kratko obraćanje PPV i MSP Ivice Dačića na 45. sastanku Saveta ministara spoljnih posloba država članica BSEC

(nakon odluke o preuzimanju predsedavanja od strane Republike Srbije)

Poštovane kolege,

U ime Republike Srbije zahvaljujem na ukazanom poverenju.

Kao što znate, Srbija je predsedavala Organizacijom Crnomorske ekonomske saradnje tokom 2016. godine. Tada sam i lično učestvovao u osmišljavanju aktivnosti i zajedničkog nastupa.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što ću imati priliku da tokom šestomesečnog predsedavanja u veoma izazovnom trenutku ponovo dam doprinos u poboljšavanju naše komunikacije, za koju smatram da je ključna ne samo za dalji razvoj i napredak, već i za budućnost naše organizacije. Računam da ćemo tokom predsedavanja Srbije imati vašu punu pomoć i podršku.

Hvala.