Обраћање министра Дачића на свечаном обележавању Дана конзуларне службе

02. јун 2023.
У Министарству спољних послова свечано је обележен Дан конзуларне службе. Обележавању Дана конзуларне службе присуствовао је и први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је представницима ове службе пожелео успех у пружању конзуларне помоћи и заштите свим нашим држављанима.

Говор министра Дачића на пријему приређеном овим поводом преносимо у целости:

"Поштоване колегинице и колеге,

Драги гости,

Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што сам данас у прилици да са Вама обележим 2. јун,  Дан конзуларне службе Министарства спољних послова. Подсетићу вас да је на овај датум 1804. године Карађорђе Петровић дао овлашћења виђенијим Србима да у иностранству прикупљају помоћ за потребе тадашње  устаничке Србије. Иако Србија тада још увек није била међународноправно призната, имала је сва обележја државе и настојала је да одржава политичке односе са великим силама попут Русије, Аустрије и Француске. Одржавање и развој конзуларних односа били су од великог значаја и несумњиво су допринеле стицању независности и добијању међународноправног признања.

Драги пријатељи,

Подсетићу вас да је прво српско дипломатско-конзуларно представништво (Српска агенција), на основу Указа кнеза Милоша Обреновића, отворено 1836. године у Букурешту. На овај начин, омогућена је потпуна дипломатско-конзуларна заштита српских држављана који су живели на територији Влашке и Молдавије, као и њихових интереса. Тек након Берлинског конгреса 1878. године, Србија као независна држава отвара своја дипломатско-конзуларна представништва: у Риму, Њујорку и у Софији (1879), Будимпешти (1882),  Трсту (1884), итд. 

Данас, Република Србија има разгранату конзуларну мрежу, и то: 22 генерална конзулата, 1 конзулат, 2 конзуларне канцеларије, 72 конзуларна одељења при амбасадама широм света и 90 конзулата на челу са почасним конзулима у иностранству, што сведочи о нашим развијеним пријатељским, економским и културним везама широм света.

Значај конзуларне службе и конзуларне делатности добро нам је свима познат и свакодневно се потврђује кроз оно што би смо примарно и на најједноставнији начин дефинисали као пружање заштите нашим држављанима у иностранству. Ипак, природа конзуларних делатности је знатно комплекснија и временом додатно добија на обиму, сложености и важности.

Живимо у временима које је обележено све сложенијим претњама и кризним ситуацијама које неминовно утичу на све нас. Природне непогоде, конфликти, пандемије по аутоматизму активирају конзуларну службу, јер постоји свест о томе да је правовремено пружена помоћ угроженима наша обавеза, али и одговорност. Сетимо се само пандемије COVID – 19,  када је у процесу евакуације „кроз руке“ Конзуларне службе Министарства прошло око 20.000 српских држављана у свега месец дана. Од наведеног броја, у 37 летова националног авио-превозника Air-Serbia у Р. Србију је враћено 5010 наших држављана, али и велики број страних држављана који су истим летовима напустили Р. Србију. Ово је само једна илустрација ваше посвећености и преданости. Свесни смо да конзуларна служба не познаје појам „радног времена“, јер несрећа не бира ни место ни време.

Посебно осетљива јесу свакако питања из домена породичних односа - отмице деце, смртних исхода, болничких лечења у иностранству. Овим питањима се у Министарству увек приступа са посебном пажњом и максималном посвећеношћу, те бригом да сваки појединачни случај буде решен у оквирима расположивих могућности, норматива и устаљене конзуларне праксе.

У време великих миграторних изазова са којима се сусреће цела Европа, визна политика Републике Србије постаје сегмент конзуларне делатности који посебно добија на значају. Усклађивање визне политике Р. Србије са визном политиком ЕУ један је од приоритета Министарства на коме се интензивно ради.

Осим конзуларних услуга, значајан сегмент рада представљају и активности  конзуларне службе усмерене на сарадњу са српском дијаспором, сарадњи у области културе, образовања, очувања језика и традиције, са циљем очувања националног идентитета. 

Драги пријатељи,

Модернизација рада конзуларне службе је један од приоритета Министарства спољних послова и зато посебну пажњу придајемо дигитализацији и осавремењавању рада ДКП. У савременом функционисању Министарства и дипломатско-конзуларне мреже, правовремена информисаност је врло важан сегмент. Уложени су значајни напори у циљу унапређења дигиталног присуства Министарства и лакше доступности свих релевантних информација и садржаја.

Желео бих овом приликом да истакнем да Министарство спољних послова, и ја лично, изузетно ценимо ангажовање и напоре свих ангажованих у Сектору за конзуларне послове МСП и у нашим дипломатско-конзуларним представништвима. Такође, желео бих да захвалим и представницима других државних органа који су присутни данас на овом скупу, јер без ваше помоћи и сарадње, наш рад не би био могућ.

Свим колегиницама и колегама, још једном, честитам празник, уз жеље да и  убудуће имају много успеха у обављању одговорних задатака на плану заштите права и интереса Републике Србије и њених грађана."

Други јун се слави као Дан конзуларне службе у част овлашћења које је тог дана 1804. године дао Карађорђе Петровић виђенијим Србима да у иностранству прикупљају помоћ за потребе устаничке Србије. Тиме су установљени конзуларни односи устаничке Србије са другим државама.