Obraćanje ministra Dačića na svečanom obeležavanju Dana konzularne službe

02. jun 2023.
U Ministarstvu spoljnih poslova svečano je obeležen Dan konzularne službe. Obeležavanju Dana konzularne službe prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je predstavnicima ove službe poželeo uspeh u pružanju konzularne pomoći i zaštite svim našim državljanima.

Govor ministra Dačića na prijemu priređenom ovim povodom prenosimo u celosti:

"Poštovane koleginice i kolege,

Dragi gosti,

Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas u prilici da sa Vama obeležim 2. jun,  Dan konzularne službe Ministarstva spoljnih poslova. Podsetiću vas da je na ovaj datum 1804. godine Karađorđe Petrović dao ovlašćenja viđenijim Srbima da u inostranstvu prikupljaju pomoć za potrebe tadašnje  ustaničke Srbije. Iako Srbija tada još uvek nije bila međunarodnopravno priznata, imala je sva obeležja države i nastojala je da održava političke odnose sa velikim silama poput Rusije, Austrije i Francuske. Održavanje i razvoj konzularnih odnosa bili su od velikog značaja i nesumnjivo su doprinele sticanju nezavisnosti i dobijanju međunarodnopravnog priznanja.

Dragi prijatelji,

Podsetiću vas da je prvo srpsko diplomatsko-konzularno predstavništvo (Srpska agencija), na osnovu Ukaza kneza Miloša Obrenovića, otvoreno 1836. godine u Bukureštu. Na ovaj način, omogućena je potpuna diplomatsko-konzularna zaštita srpskih državljana koji su živeli na teritoriji Vlaške i Moldavije, kao i njihovih interesa. Tek nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, Srbija kao nezavisna država otvara svoja diplomatsko-konzularna predstavništva: u Rimu, Njujorku i u Sofiji (1879), Budimpešti (1882),  Trstu (1884), itd. 

Danas, Republika Srbija ima razgranatu konzularnu mrežu, i to: 22 generalna konzulata, 1 konzulat, 2 konzularne kancelarije, 72 konzularna odeljenja pri ambasadama širom sveta i 90 konzulata na čelu sa počasnim konzulima u inostranstvu, što svedoči o našim razvijenim prijateljskim, ekonomskim i kulturnim vezama širom sveta.

Značaj konzularne službe i konzularne delatnosti dobro nam je svima poznat i svakodnevno se potvrđuje kroz ono što bi smo primarno i na najjednostavniji način definisali kao pružanje zaštite našim državljanima u inostranstvu. Ipak, priroda konzularnih delatnosti je znatno kompleksnija i vremenom dodatno dobija na obimu, složenosti i važnosti.

Živimo u vremenima koje je obeleženo sve složenijim pretnjama i kriznim situacijama koje neminovno utiču na sve nas. Prirodne nepogode, konflikti, pandemije po automatizmu aktiviraju konzularnu službu, jer postoji svest o tome da je pravovremeno pružena pomoć ugroženima naša obaveza, ali i odgovornost. Setimo se samo pandemije COVID – 19,  kada je u procesu evakuacije „kroz ruke“ Konzularne službe Ministarstva prošlo oko 20.000 srpskih državljana u svega mesec dana. Od navedenog broja, u 37 letova nacionalnog avio-prevoznika Air-Serbia u R. Srbiju je vraćeno 5010 naših državljana, ali i veliki broj stranih državljana koji su istim letovima napustili R. Srbiju. Ovo je samo jedna ilustracija vaše posvećenosti i predanosti. Svesni smo da konzularna služba ne poznaje pojam „radnog vremena“, jer nesreća ne bira ni mesto ni vreme.

Posebno osetljiva jesu svakako pitanja iz domena porodičnih odnosa - otmice dece, smrtnih ishoda, bolničkih lečenja u inostranstvu. Ovim pitanjima se u Ministarstvu uvek pristupa sa posebnom pažnjom i maksimalnom posvećenošću, te brigom da svaki pojedinačni slučaj bude rešen u okvirima raspoloživih mogućnosti, normativa i ustaljene konzularne prakse.

U vreme velikih migratornih izazova sa kojima se susreće cela Evropa, vizna politika Republike Srbije postaje segment konzularne delatnosti koji posebno dobija na značaju. Usklađivanje vizne politike R. Srbije sa viznom politikom EU jedan je od prioriteta Ministarstva na kome se intenzivno radi.

Osim konzularnih usluga, značajan segment rada predstavljaju i aktivnosti  konzularne službe usmerene na saradnju sa srpskom dijasporom, saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, očuvanja jezika i tradicije, sa ciljem očuvanja nacionalnog identiteta. 

Dragi prijatelji,

Modernizacija rada konzularne službe je jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova i zato posebnu pažnju pridajemo digitalizaciji i osavremenjavanju rada DKP. U savremenom funkcionisanju Ministarstva i diplomatsko-konzularne mreže, pravovremena informisanost je vrlo važan segment. Uloženi su značajni napori u cilju unapređenja digitalnog prisustva Ministarstva i lakše dostupnosti svih relevantnih informacija i sadržaja.

Želeo bih ovom prilikom da istaknem da Ministarstvo spoljnih poslova, i ja lično, izuzetno cenimo angažovanje i napore svih angažovanih u Sektoru za konzularne poslove MSP i u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Takođe, želeo bih da zahvalim i predstavnicima drugih državnih organa koji su prisutni danas na ovom skupu, jer bez vaše pomoći i saradnje, naš rad ne bi bio moguć.

Svim koleginicama i kolegama, još jednom, čestitam praznik, uz želje da i  ubuduće imaju mnogo uspeha u obavljanju odgovornih zadataka na planu zaštite prava i interesa Republike Srbije i njenih građana."

Drugi jun se slavi kao Dan konzularne službe u čast ovlašćenja koje je tog dana 1804. godine dao Karađorđe Petrović viđenijim Srbima da u inostranstvu prikupljaju pomoć za potrebe ustaničke Srbije. Time su ustanovljeni konzularni odnosi ustaničke Srbije sa drugim državama.