Министар Дачић са МИП Индонезије на маргинама 43. Самита АСЕАН

05. сеп 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министарком иностраних послова Републике Индонезије и председавајућом АСЕАН Ретно Марсуди, на чији позив учествује на свечаној церемонији потписивања Инструмента о приступању Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији, као и на церемонији отварања 43. Самита Асоцијације нација Југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти.

Саговорници су разматрали могућности за даље интензивирање политичког дијалога, уз реализацију посета на високом и највишем нивоу, у  циљу јачања сарадње наше две земље у билатералним и мултилатералним оквирима.

Два министра спољних послова сагласили су се да постоји значајан потенцијал за развој сарадње у бројним областима, те изразили интерес за даљи развој и подстицање привредне сарадње, уз јачање обима трговинске размене, инвестиција, пољопривредне и сарадње у области туризма и ИКТ.

Шеф српске дипломатије Дачић изразио је захвалност Индонезији на подршци и помоћи коју нам је пружила током процеса одлучивања у оквиру АСЕАН у вези са нашим захтевом за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији. Такође је поновио захвалност за подршку коју Индонезија пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Министарка иностраних послова Индонезије Марсуди потврдила је још једном да Индонезија неће мењати свој став у погледу непризнавања једнострано проглашене независности Косова, без обзира на сталну изложеност притисцима да промене ову одлуку.