Ministar Dačić sa MIP Indonezije na marginama 43. Samita ASEAN

05. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministarkom inostranih poslova Republike Indonezije i predsedavajućom ASEAN Retno Marsudi, na čiji poziv učestvuje na svečanoj ceremoniji potpisivanja Instrumenta o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, kao i na ceremoniji otvaranja 43. Samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti.

Sagovornici su razmatrali mogućnosti za dalje intenziviranje političkog dijaloga, uz realizaciju poseta na visokom i najvišem nivou, u  cilju jačanja saradnje naše dve zemlje u bilateralnim i multilateralnim okvirima.

Dva ministra spoljnih poslova saglasili su se da postoji značajan potencijal za razvoj saradnje u brojnim oblastima, te izrazili interes za dalji razvoj i podsticanje privredne saradnje, uz jačanje obima trgovinske razmene, investicija, poljoprivredne i saradnje u oblasti turizma i IKT.

Šef srpske diplomatije Dačić izrazio je zahvalnost Indoneziji na podršci i pomoći koju nam je pružila tokom procesa odlučivanja u okviru ASEAN u vezi sa našim zahtevom za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji. Takođe je ponovio zahvalnost za podršku koju Indonezija pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Ministarka inostranih poslova Indonezije Marsudi potvrdila je još jednom da Indonezija neće menjati svoj stav u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, bez obzira na stalnu izloženost pritiscima da promene ovu odluku.