Министар Дачић са МИП Филипина на маргинама 43. Самита АСЕАН

05. сеп 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се са министром иностраних послова Републике Филипини Луисом Маналом на маргинама 43. Самита Асоцијације нација Југоисточне Азије (АСЕАН) у Џакарти.

Два министра спољних послова разговарали су о унапређењу односа две земље, за шта ће додатни подстицај бити јучерашње потисивање Инструмента за приступање Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији. На билатералном плану у фокусу разговора било је јачање политичког дијалога на највишем и високом нивоу, како кроз размену  посета, тако и кроз потписивање Меморандума о разумевању о политичким билатералним консултацијама који је у припреми, али и даљи развој привредне, културне, образовне и научно-техничке сарадње.

Саговорници су разматрали механизме и модалитете сарадње које АСЕАН омогућава, како кроз унапређење политичких, трговинских и економских веза са државама чланицама, тако и у ширим мултилатералним оквирима.

Министар спољних послова Србије Дачић изразио је захвалност Републици Филипини на принципијелној и доследној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Србије, која се огледа и у подршци коју нам пружа у међународним организацијама, уз наду да ће бити настављена и у будућности.