Ministar Dačić sa MIP Filipina na marginama 43. Samita ASEAN

05. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Republike Filipini Luisom Manalom na marginama 43. Samita Asocijacije nacija Jugoistočne Azije (ASEAN) u Džakarti.

Dva ministra spoljnih poslova razgovarali su o unapređenju odnosa dve zemlje, za šta će dodatni podsticaj biti jučerašnje potisivanje Instrumenta za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji. Na bilateralnom planu u fokusu razgovora bilo je jačanje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kako kroz razmenu  poseta, tako i kroz potpisivanje Memoranduma o razumevanju o političkim bilateralnim konsultacijama koji je u pripremi, ali i dalji razvoj privredne, kulturne, obrazovne i naučno-tehničke saradnje.

Sagovornici su razmatrali mehanizme i modalitete saradnje koje ASEAN omogućava, kako kroz unapređenje političkih, trgovinskih i ekonomskih veza sa državama članicama, tako i u širim multilateralnim okvirima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Dačić izrazio je zahvalnost Republici Filipini na principijelnoj i doslednoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, koja se ogleda i u podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama, uz nadu da će biti nastavljena i u budućnosti.