Vladimir Marić

Марић: Србија поносна на помоћ земљама у региону

11. мар 2021.
В. д. помоћника министра спољних послова Владимир Марић учествовао је данас на виртуелној дискусији „Франкофоних разговора“ чији је домаћин била генерална секретарка Франкофоније Луиз Мушикивабо, на тему једнаког приступа вакцинама против вируса корона.

Република Србија је, како је истакао помоћник министра, поред добре организације процеса имунизације у Републици Србији, поносна на чињеницу да је могла да помогне земљама у региону у процесу имунизације против COVID-19 донацијом одређених доза вакцина, чиме је потврдила своју посвећеност једном од највиших циљева Франкофоније – солидарности, али и унапређењу људских права – права на здравље. 

Марић је поручио да Србија, у том смислу, стоји на располагању да са својим франкофоним пријатељима подели своје државно и стручно искуство у процесу имунизације.

Такође, Марић је представио како је Србија учинила доступном вакцину против COVID-19 својим грађанима, као и ефикасне мере које је Влада Републике Србије предузела и постала европски лидер у процесу имунизације, с обзиром да је по броју вакцинација на милион становника, наша земља на првом месту у региону, по броју оних који су добили другу дозу вакцине на милион становника - прва у Европи и пета у свету, према броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника, Србија се налази на првом месту у региону, док је према броју вакцинација на милион становника друга у Европи.