Vladimir Marić

Marić: Srbija ponosna na pomoć zemljama u regionu

11. mar 2021.
V. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova Vladimir Marić učestvovao je danas na virtuelnoj diskusiji „Frankofonih razgovora“ čiji je domaćin bila generalna sekretarka Frankofonije Luiz Mušikivabo, na temu jednakog pristupa vakcinama protiv virusa korona.

Republika Srbija je, kako je istakao pomoćnik ministra, pored dobre organizacije procesa imunizacije u Republici Srbiji, ponosna na činjenicu da je mogla da pomogne zemljama u regionu u procesu imunizacije protiv COVID-19 donacijom određenih doza vakcina, čime je potvrdila svoju posvećenost jednom od najviših ciljeva Frankofonije – solidarnosti, ali i unapređenju ljudskih prava – prava na zdravlje. 

Marić je poručio da Srbija, u tom smislu, stoji na raspolaganju da sa svojim frankofonim prijateljima podeli svoje državno i stručno iskustvo u procesu imunizacije.

Takođe, Marić je predstavio kako je Srbija učinila dostupnom vakcinu protiv COVID-19 svojim građanima, kao i efikasne mere koje je Vlada Republike Srbije preduzela i postala evropski lider u procesu imunizacije, s obzirom da je po broju vakcinacija na milion stanovnika, naša zemlja na prvom mestu u regionu, po broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika - prva u Evropi i peta u svetu, prema broju građana koji su primili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija se nalazi na prvom mestu u regionu, dok je prema broju vakcinacija na milion stanovnika druga u Evropi.