Козарев: Традиционалнo братски односи Србије и Кипра

27. јун 2024.
Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Душан Козарев састао се данас са амбасадором Кипра у Србији Андреасом Фотијуом.

Tом приликом, саговорници су истакли да Србија и Кипар имају традиционално братске и пријатељске односе, што је допринело изградњи дубоког поверења, не само између две државе, већ и два народа.

Козарев је оценио да наше две земље имају политичке односе на највишем нивоу, те је захвалио на принципијелном ставу Кипра по питањима, која су од националног интереса за Србију.

Саговорници су поновили јасне ставове када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета обе земље.

С тим у вези, Козарев је указао да су Србима на Косову и Метохији ускраћена основна људска права, као и да су свакодневно изложени притисцима приштинских власти, чији је једини циљ застрашивање и протеривање Срба са њихових вековних огњишта.

Оценио је да нема напретка у дијалогу Београда и Приштине због једностраних потеза Аљбина Куртија, док наша страна увек жели да буде конструктиван саговорник у процесу нормализације односа.

Очување мира и стабилности, као и заштита српског народа на Косову и Метохији приоритет је политике председника Вучића и Владе Србије, истакао је генерални секретар. Подвукао је да је питање наше јужне покрајине за нас питање од највишег државног значаја, јер се тиче очувања нашег суверенитета и територијалног интегритета.

Ради јачања непосредне сарадње између два министарства спољних послова, саговорници су указали на могућност непосредног повезивања генералних секретаријата у циљу размене искустава и примера добре праксе две државе.