Kozarev: Tradicionalno bratski odnosi Srbije i Kipra

27. jun 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije Dušan Kozarev sastao se danas sa ambasadorom Kipra u Srbiji Andreasom Fotijuom.

Tom prilikom, sagovornici su istakli da Srbija i Kipar imaju tradicionalno bratske i prijateljske odnose, što je doprinelo izgradnji dubokog poverenja, ne samo između dve države, već i dva naroda.

Kozarev je ocenio da naše dve zemlje imaju političke odnose na najvišem nivou, te je zahvalio na principijelnom stavu Kipra po pitanjima, koja su od nacionalnog interesa za Srbiju.

Sagovornici su ponovili jasne stavove kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta obe zemlje.

S tim u vezi, Kozarev je ukazao da su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava, kao i da su svakodnevno izloženi pritiscima prištinskih vlasti, čiji je jedini cilj zastrašivanje i proterivanje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

Ocenio je da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine zbog jednostranih poteza Aljbina Kurtija, dok naša strana uvek želi da bude konstruktivan sagovornik u procesu normalizacije odnosa.

Očuvanje mira i stabilnosti, kao i zaštita srpskog naroda na Kosovu i Metohiji prioritet je politike predsednika Vučića i Vlade Srbije, istakao je generalni sekretar. Podvukao je da je pitanje naše južne pokrajine za nas pitanje od najvišeg državnog značaja, jer se tiče očuvanja našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Radi jačanja neposredne saradnje između dva ministarstva spoljnih poslova, sagovornici su ukazali na mogućnost neposrednog povezivanja generalnih sekretarijata u cilju razmene iskustava i primera dobre prakse dve države.