Козарев на састанку са амбасадором Италије

05. јун 2024.
Генерални секретар Душан Козарев разговарао је данас са амбасадором Италије у Србији Луком Горијем. Том приликом, потврђени су дугогодишњи добри билатерални односи две земље.

Саговорници су навели да Србија и Италије не гаје само добре политичке везе, већ да је сарадња присутна у свим областима, посебно у домену економске и културне сарадње. Иако у неким случајевима Србија и Италија не деле исте ставове, то није и не треба да буде препрека партнерским односима, као и унапређењу сарадње између две државе, оценили су Козарев и Гори.

Козарев је истакао да је сарадњу између два министарства могуће додатно унапредити кроз непосредан контакт генералних секретаријата, чиме би се интензивирао рад на оперативном нивоу. Навео је да су генерални секретаријати централни органи у министарствима спољних послова, који договорене стратегије конкретизују и спроводе у дело.

Узимајући у обзир да се ове године обележава 145 година дипломатских односа, као и 15 година од потписивања Споразума о стратешком партнерству између две државе, Козарев и Гори су се сагласили да Србија и Италије кроз заједничку организацију разних манифестација и догађаја током 2024. године треба да обележе овако велике и битне годишњице.

Коначно, Козарев и Гори су истакли уверење да ће ускоро доћи до сусрета два министра спољних послова, као и других посета на високом нивоу.