Иванчић: Србија јесте и треба да остане фактор стабилности у региону

11. мар 2021.
В.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику Дијана Иванчић учествовала је данас на видео конференцији која је, на нивоу политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље („А5"), одржана у оквиру овогодишњег председавања Републике Хрватске овом регионалном безбедносном иницијативом.

У свом обраћању, Иванчић je истакла да Србија јесте, и треба да остане фактор стабилности у региону, као и да своју позицију промотера очувања политичке стабилности, мира и економског просперитета региона потврђује и својим иницијативама. У том смислу, посебно је нагласила значај иницијативе „мини шенген", указавши да она подразумева и слободе на којима почива ЕУ - слободан проток робе, људи, капитала и идеја, али да свакако није замена за ЕУ интеграцију, већ покушај да у неким областима наступамо јединствено како би нас боље чули. 

Иванчић je подвукла  и посвећеност Србије даљем унапређењу партнерске сарадње са НАТО у оквирима утврђеним нашом политиком војне неутралности, без претензија за чланством у Алијанси. Такође, нагласила је да је од приоритетне важности да се мандат НАТО вођене мисије КФОР на Косову и Метохији у потпуности реализује, као и да међународне безбедносне снаге, као једина легална војна формација у Покрајини, заштите српско становништво и његову културну, религијску и историјску баштину.

,,Спремни смо да наставимо дијалог са Приштином у доброј вери, а  суштина позиције Србије је неопходност да се кроз озбиљан приступ свих страна дође до компромисног, трајног и одрживог решења којим ни једна страна неће добити све, односно којом би истовремено сви добили довољно", поручила је в. д. помоћника министра.

Истакла је и да је за Србију је од изузетног значаја даље унапређење свеукупних односа са САД, које су један од наших најзначајнијих међународних партнера. Уз подсећање да се ове године навршава 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и САД, поручила је да ћемо наставити наша настојања да односе са САД вратимо на ниво истинског партнерства, какви су били и какви треба да буду, упркос ожиљцима које су оставила времена неразумевања и неслагања.

Америчко-јадранска повеља, или „А5" је повеља о партнерству између САД, Албаније, Хрватске, Македоније, БиХ и Црне Горе. На састанцима „А5" Република Србија учествује у својству посматрача.