Ivančić: Srbija jeste i treba da ostane faktor stabilnosti u regionu

11. mar 2021.
V.d. pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić učestvovala je danas na video konferenciji koja je, na nivou političkih direktora ministarstava spoljnih poslova i odbrane članica i posmatrača Američko-jadranske povelje („A5"), održana u okviru ovogodišnjeg predsedavanja Republike Hrvatske ovom regionalnom bezbednosnom inicijativom.

U svom obraćanju, Ivančić je istakla da Srbija jeste, i treba da ostane faktor stabilnosti u regionu, kao i da svoju poziciju promotera očuvanja političke stabilnosti, mira i ekonomskog prosperiteta regiona potvrđuje i svojim inicijativama. U tom smislu, posebno je naglasila značaj inicijative „mini šengen", ukazavši da ona podrazumeva i slobode na kojima počiva EU - slobodan protok robe, ljudi, kapitala i ideja, ali da svakako nije zamena za EU integraciju, već pokušaj da u nekim oblastima nastupamo jedinstveno kako bi nas bolje čuli. 

Ivančić je podvukla  i posvećenost Srbije daljem unapređenju partnerske saradnje sa NATO u okvirima utvrđenim našom politikom vojne neutralnosti, bez pretenzija za članstvom u Alijansi. Takođe, naglasila je da je od prioritetne važnosti da se mandat NATO vođene misije KFOR na Kosovu i Metohiji u potpunosti realizuje, kao i da međunarodne bezbednosne snage, kao jedina legalna vojna formacija u Pokrajini, zaštite srpsko stanovništvo i njegovu kulturnu, religijsku i istorijsku baštinu.

,,Spremni smo da nastavimo dijalog sa Prištinom u dobroj veri, a  suština pozicije Srbije je neophodnost da se kroz ozbiljan pristup svih strana dođe do kompromisnog, trajnog i održivog rešenja kojim ni jedna strana neće dobiti sve, odnosno kojom bi istovremeno svi dobili dovoljno", poručila je v. d. pomoćnika ministra.

Istakla je i da je za Srbiju je od izuzetnog značaja dalje unapređenje sveukupnih odnosa sa SAD, koje su jedan od naših najznačajnijih međunarodnih partnera. Uz podsećanje da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, poručila je da ćemo nastaviti naša nastojanja da odnose sa SAD vratimo na nivo istinskog partnerstva, kakvi su bili i kakvi treba da budu, uprkos ožiljcima koje su ostavila vremena nerazumevanja i neslaganja.

Američko-jadranska povelja, ili „A5" je povelja o partnerstvu između SAD, Albanije, Hrvatske, Makedonije, BiH i Crne Gore. Na sastancima „A5" Republika Srbija učestvuje u svojstvu posmatrača.