Дачић се састао са Зарацином

13. сеп 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са специјалним изаслаником Владе Савезне Републике Немачке за Западни Балкан Мануелом Зарацином.

Саговорници су се сложили да су билатерални односи на високом нивоу и изразили су задовољство због динамичног развоја економске сарадње, где је Немачка последњих година постала први трговински партнер Србије. 

Специјални изасланик Зарацин је поновио чврсту подршку Владе Савезне Републике Немачке пуноправном чланству Србије и региона у Европској унији.

Саговорници су се сагласили да је напредак дијалога између Београда и Приштине од великог значаја за очување стабилности у нашем региону, а министар Дачић је подвукао важност што хитнијег оснивања Заједнице српских општина. 

Размењена су мишљења о регионалној сарадњи и актуелним спољнополитичким питањима. Са немачке стране је најављен сусрет министара спољних послова Берлинског процеса у  Тирани, 6. октобра 2023. године, а потом и Самит Берлинског процеса 16. октобра 2023. године.