Dačić se sastao sa Zaracinom

13. sep 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa specijalnim izaslanikom Vlade Savezne Republike Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom.

Sagovornici su se složili da su bilateralni odnosi na visokom nivou i izrazili su zadovoljstvo zbog dinamičnog razvoja ekonomske saradnje, gde je Nemačka poslednjih godina postala prvi trgovinski partner Srbije. 

Specijalni izaslanik Zaracin je ponovio čvrstu podršku Vlade Savezne Republike Nemačke punopravnom članstvu Srbije i regiona u Evropskoj uniji.

Sagovornici su se saglasili da je napredak dijaloga između Beograda i Prištine od velikog značaja za očuvanje stabilnosti u našem regionu, a ministar Dačić je podvukao važnost što hitnijeg osnivanja Zajednice srpskih opština. 

Razmenjena su mišljenja o regionalnoj saradnji i aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima. Sa nemačke strane je najavljen susret ministara spoljnih poslova Berlinskog procesa u  Tirani, 6. oktobra 2023. godine, a potom i Samit Berlinskog procesa 16. oktobra 2023. godine.