Дачић: Редефинисање односа Београда и Загреба

06. јан 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да дијалог на равноправној основи, уз међусобно уважавање, представља пут за решавање отворених питања између Србије и Хрватске.

Дачић је у Загребу, на свечаном божићном пријему Српског народног већа, рекао да је његова порука да две државе треба да пробају да пронађу заједнички интерес и онда када не мисле исто.

“Не верујем да смо најмилији једни другима, али ту смо где смо, морамо да живимо заједно и онда да живимо у миру”, поручио је Дачић.

Он је истакао да је Србија свесна да су нека отворена питања озбиљна и тешка, односно да не могу да буду решена у кратком року, али, како је истакао, препознаје простор и потребу за унапређење односа.

“Али то је могуће само кроз нормализацију генералног политичког наратива и дијалога”, истакао је шеф српске дипломатије на пријему на коме је присуствовао и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Дачић је рекао да његово присуство у Загребу, осим што шаље поруку бриге о Србима у Хрватској, говори и о потреби разговора и редефинисања односа Београда и Загреба.

“Не мислимо исто, али морамо да разговарамо и договарамо се. Зато смо и данас овде на предлог председника Александра Вучића који је задужио Томислава Жигманова да заједно са Милорадом Пуповцем, уз потписивање декларације о сарадњи, нађемо адекватне поводе за оживљавање конструктивног дијалога”, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да га је српски патријарх Порфирије подсетио да је био у Загребу 2014. године на његовом устоличењу за митрополита, наводећи да су још тада говорили о потреби да се пронађу заједнички интереси два народа.

“Иако славимо Божић по различитим календарима, уверен сам да се можемо сагласити око симболике и непролазних вредности, а то су мир, толеранција и солидарност”, рекао је Дачић.

Наводећи да се од данашњег пријема много очекује, јер је направљена таква атмосфера, Дачић је казао да су бољи односи две земље у интересу оба народа, али и целог региона.

Дачић је честитао Хрватској на уласку у Шенген од 1. јануара, оцењујући да појединачни напредак суседа треба да се посматра као заједнички успех.

Он је поручио и да је посебно важно да обе државе осуђују говор мржње и етнички мотивисане нападе што би, како каже, допринело изградњи поверења.

Дачић је подсетио да је Влада Србије обезбедила 600.000 евра за ХНВ ради откупа куће Бана Јелачића, додајући да су то можда мали, али су позитивни кораци на које се треба угледати.

“Мислим да би за сва спорна питања требало пронаћи конструктивна решења, укључујући и питање језика, писма, било да је реч о Србима у Хрватској, било да је реч о Хрватима у Србији”, навео је Дачић.

Желим да се уместо такмичења у мржњи такмичимо у изградњи мира и добрих односа, рекао је Дачић и поновио да је Србија спремна да отворена питања решава дијалогом.

“Љубав је пролазна категорија као и мржња, а народ остаје као и заједнички интерес. Без обзира у ком времену живимо и шта је било пре неколико векова или пре 10 или 30 година, морамо да сагледамо део питања која се односе на прошлост, део на садашњост и део на будућност”, подвукао је Дачић.

Пријему су, поред домаћина председника СНВ Милорада Пуповца, присуствовали хрватски премијер Андреј Пленковић, министри у Влади Србије Тања Мишчевић и Томислав Жигманов, као и јавне личности из обе државе.

Извор / Фото: Танјуг