Дачић примио делегацију Министарства спољних послова Анголе

16. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са делегацијом Министарства спољних послова Анголе, на челу са државним секретаром за међународну сарадњу у МСП Анголе Домингосом Лопесом, која у Београду борави поводом првих билатералних политичких консултација између два министарства.

На почетку састанка, министар спољних послова Дачић је  уручио државном секретару Лопесу Протокол између Владе Републике Србије и Владе Републике Анголе о сукцесији билатералних споразума закључених између СФРЈ и НР Анголе (пет споразума), те истакао да вишедеценијска сарадња овако добија још једну потврду и замајац.

Дачић је констатовао да су билатерални односи Србије и Анголе изузетно добри, да су засновани на међусобном поштовању и уважавању и да постоји спремност да се они даље развијају разменом посета на високом и највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије Дачић још једном је изразио захвалност на принципијелном ставу Републике Анголе да не призна једнострано проглашену независност тзв. Косова, чиме је потврдила приврженост основним принципима међународног права.

Државни секретар МСП Анголе Лопес је изразио задовољство због прилике да посети Београд, родно место Покрета несврстаних земаља. Захвалио је Дачићу на топлом пријему и нагласио да Анголу и Србију повезује традиционално пријатељство, утемељено на принципима заједништва, узајамног разумевања и подршке, али и сарадње и солидарности.

Обострано је исказана заинтересованост за додатно јачање економске сарадње, као и сарадње у специфичним областима као што су пољопривреда, здравство, одбрана, информационе технологије и образовање.