Dačić primio delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Angole

16. jun 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Angole, na čelu sa državnim sekretarom za međunarodnu saradnju u MSP Angole Domingosom Lopesom, koja u Beogradu boravi povodom prvih bilateralnih političkih konsultacija između dva ministarstva.

Na početku sastanka, ministar spoljnih poslova Dačić je  uručio državnom sekretaru Lopesu Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Angole o sukcesiji bilateralnih sporazuma zaključenih između SFRJ i NR Angole (pet sporazuma), te istakao da višedecenijska saradnja ovako dobija još jednu potvrdu i zamajac.

Dačić je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Angole izuzetno dobri, da su zasnovani na međusobnom poštovanju i uvažavanju i da postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta na visokom i najvišem nivou.

Šef srpske diplomatije Dačić još jednom je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Republike Angole da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, čime je potvrdila privrženost osnovnim principima međunarodnog prava.

Državni sekretar MSP Angole Lopes je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da poseti Beograd, rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja. Zahvalio je Dačiću na toplom prijemu i naglasio da Angolu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, utemeljeno na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, ali i saradnje i solidarnosti.

Obostrano je iskazana zainteresovanost za dodatno jačanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u specifičnim oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, informacione tehnologije i obrazovanje.