Дачић о евакуацији из Судана, враћању отете девојчице мајци

10. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је за Јутарњи програм РТС да је четворогодишња девојчица Сара, коју је пре неколико дана отео отац, држављанин Саудијске Арабије, ноћас враћена мајци у Србију залагањем Министарства спољних послова, уз велику помоћ амбасадора Саудијске Арабије у БиХ. Јуче је успешно завршена и евакуација нашег држављанина Филипа Лујића из сукобима захваћеног Судана.

„Јуче је било веома турбулентно, јер смо имали два догађаја који су веома битни, а то је завршетак евакуације наших грађана из Судана, остао је био још један наш грађанин, Филип Лујић, који је радио у једној хуманитарној организацији на западу земље,“ изјавио је министар, додавши да се Лујић, захваљујући координацији Министарства спољних послова са турским колегама и помоћи наше амбасаде у Турској, придружио турском евакуационом конвоју. Министар је објаснио да су из Судана евакуисани сви наши држављани који су нам се обратили за помоћ, те да ћемо наставити да пружамо помоћ уколико још неко од наших држављана који су остали у Судану изрази жељу да напусти ту земљу. Дачић је захвалио свим земљама које су нам понудиле асистенцију при евакуацији. „Помагале су многе земље. Сви су изразили спремност – ми смо се обратили и Европској унији, обратили смо се и Француској, обратили смо се и Немачкој, обратили смо се Турској, Емиратима, свима који су на неки начин успевали да извуку своје грађане, желим свима стварно да се захвалим.“

Шеф српске дипломатије затим је говорио о феномену који је све чешћи последљих година, да деца постају жртве брачних проблема родитеља пореклом из различитих држава. Четворогодишња девојчица, коју је отео отац Саудијац, враћена је ноћас мајци у Србију. Министар је објаснио да је мајка претходно, у складу са судском одлуком, одвела дете на виђање са оцем у Београду, где је девојчица отета 6. јуна, откад се њој и оцу губи сваки траг, до јуче, када се отац појавио у саудијској амбасади у Сарајеву. 

„Не бисмо ништа урадили, искрено, да се амбасадор Саудијске Арабије није побунио и није хтео да да путни лист оцу, јер је сматрао да је то незаконито. Онда нас је позвао и тражио да преда дете искључиво мајци,“ објаснио је Дачић.

Додао је да је МСП затим, по његовом налогу и под надзором помоћнице министра за конзуларне послове Мирјане Живковић, организовало превоз мајке до Сарајева како би она преузела девојчицу. Министар је подсетио да је реч о девојчици коју је мајка пре две године вратила из Саудијске Арабије.

„Још једном позивам све да се јаве одмах, чим настане такав проблем,“ изјавио је шеф српске дипломатије. „Ово није ни први, ни једини, а сигуран сам, нажалост, да неће бити ни последњи такав случај. Ми смо увек ту да помогнемо колико год можемо,“ рекао је Дачић, захваливши се још једном саудијском амбасадору у БиХ.„Овим смо показали одговоран однос према нашим грађанима. Можда људи то и не разумеју и не цене баш пуно. Ми нисмо велика држава, али имамо организован практично кризни штаб који мора да решава овакве ствари у моменту,“ закључио је министар спољних послова.