Dačić o evakuaciji iz Sudana, vraćanju otete devojčice majci

10. jun 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Jutarnji program RTS da je četvorogodišnja devojčica Sara, koju je pre nekoliko dana oteo otac, državljanin Saudijske Arabije, noćas vraćena majci u Srbiju zalaganjem Ministarstva spoljnih poslova, uz veliku pomoć ambasadora Saudijske Arabije u BiH. Juče je uspešno završena i evakuacija našeg državljanina Filipa Lujića iz sukobima zahvaćenog Sudana.

„Juče je bilo veoma turbulentno, jer smo imali dva događaja koji su veoma bitni, a to je završetak evakuacije naših građana iz Sudana, ostao je bio još jedan naš građanin, Filip Lujić, koji je radio u jednoj humanitarnoj organizaciji na zapadu zemlje,“ izjavio je ministar, dodavši da se Lujić, zahvaljujući koordinaciji Ministarstva spoljnih poslova sa turskim kolegama i pomoći naše ambasade u Turskoj, pridružio turskom evakuacionom konvoju. Ministar je objasnio da su iz Sudana evakuisani svi naši državljani koji su nam se obratili za pomoć, te da ćemo nastaviti da pružamo pomoć ukoliko još neko od naših državljana koji su ostali u Sudanu izrazi želju da napusti tu zemlju. Dačić je zahvalio svim zemljama koje su nam ponudile asistenciju pri evakuaciji. „Pomagale su mnoge zemlje. Svi su izrazili spremnost – mi smo se obratili i Evropskoj uniji, obratili smo se i Francuskoj, obratili smo se i Nemačkoj, obratili smo se Turskoj, Emiratima, svima koji su na neki način uspevali da izvuku svoje građane, želim svima stvarno da se zahvalim.“

Šef srpske diplomatije zatim je govorio o fenomenu koji je sve češći posledljih godina, da deca postaju žrtve bračnih problema roditelja poreklom iz različitih država. Četvorogodišnja devojčica, koju je oteo otac Saudijac, vraćena je noćas majci u Srbiju. Ministar je objasnio da je majka prethodno, u skladu sa sudskom odlukom, odvela dete na viđanje sa ocem u Beogradu, gde je devojčica oteta 6. juna, otkad se njoj i ocu gubi svaki trag, do juče, kada se otac pojavio u saudijskoj ambasadi u Sarajevu. 

„Ne bismo ništa uradili, iskreno, da se ambasador Saudijske Arabije nije pobunio i nije hteo da da putni list ocu, jer je smatrao da je to nezakonito. Onda nas je pozvao i tražio da preda dete isključivo majci,“ objasnio je Dačić.

Dodao je da je MSP zatim, po njegovom nalogu i pod nadzorom pomoćnice ministra za konzularne poslove Mirjane Živković, organizovalo prevoz majke do Sarajeva kako bi ona preuzela devojčicu. Ministar je podsetio da je reč o devojčici koju je majka pre dve godine vratila iz Saudijske Arabije.

„Još jednom pozivam sve da se jave odmah, čim nastane takav problem,“ izjavio je šef srpske diplomatije. „Ovo nije ni prvi, ni jedini, a siguran sam, nažalost, da neće biti ni poslednji takav slučaj. Mi smo uvek tu da pomognemo koliko god možemo,“ rekao je Dačić, zahvalivši se još jednom saudijskom ambasadoru u BiH.„Ovim smo pokazali odgovoran odnos prema našim građanima. Možda ljudi to i ne razumeju i ne cene baš puno. Mi nismo velika država, ali imamo organizovan praktično krizni štab koji mora da rešava ovakve stvari u momentu,“ zaključio je ministar spoljnih poslova.